HomeHL-9Στο στόχαστρο “διαβασμένων” διαρρηκτών συγκεκριμένες γειτονιές του Ηρακλείου

Στο στόχαστρο “διαβασμένων” διαρρηκτών συγκεκριμένες γειτονιές του Ηρακλείου

Πώς δρουν και τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν οι διαρρήξεις και οι κλοπές σε σπίτια στο Ηράκλειο, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, με τους κατοίκους της πόλης να έχουν χάσει τον ύπνο τους υπό το φόβο, μήπως είναι εκείνοι τα επόμενα θύματα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις διαρρήξεων σε σπίτια, με τους ιδιοκτήτες να βρίσκουν τις περιουσίες τους πραγματικά “λεηλατημένες” και πολύτιμα αντικείμενα τους, αλλά και χρήματα να έχουν “κάνει” φτερά.

Πώς δρουν οι διαρρήκτες

Οι διαρρήκτες δρουν είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες και είναι όπως έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα πολύ καλά διαβασμένοι για το πού θα “χτυπήσουν”.

Παρακολουθούν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα το “στόχο” τους, προκειμένου να μάθουν τα ωράρια των ιδιοκτητών σχετικά με το ποια χρονική περίοδο της ημέρας απουσιάζουν για τη δουλειά τους, για να μεταφέρουν τα παιδιά από και προς το σχολείο, αλλά ακόμη κι αν λείψουν για κάποιες ημέρες από το σπίτι τους.

diarrhktes

Όταν σιγουρευτούν ότι τα γνωρίζουν πολύ καλά, παραβιάζουν κεντρικές εισόδους ή παράθυρα, μπαίνουν μέσα και αφού κάνουν άνω-κάτω όλους τους χώρους του σπιτιού, αρπάζουν ό,τι πολύτιμο βρουν μπροστά τους και ιδιαίτερα χρήματα και κοσμήματα.

“Παρατηρούνται τελευταία διαρρήξεις σε συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου. Οι διαρρήκτες ‘χτυπούν’ σίγουρα στοχευμένα, αφού παρακολουθήσουν τα υποψήφια θύματα τους για να μάθουν πότε απουσιάζουν από το σπίτι” αναφέρει, μιλώντας στο cretapost ο Διοικητής της Άμεσης Δράσης και Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Γιώργος Πικράκης.

Το προφίλ των διαρρηκτών

Πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για τα ίδια άτομα, τα οποία έχουν διαπράξει δεκάδες διαρρήξεις και κλοπές.

Αν και συλλαμβάνονται από την αστυνομία, στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι και συνεχίζουν πάλι την παράνομη δραστηριότητα τους, αφού έχουν αναγάγει τις διαρρήξεις σε … επάγγελμα.

diarrhksh

“Πρόκειται στις περισσότερες φορές για τα ίδια άτομα, τα οποία αν και έχουν συλληφθεί, στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερα, με αποτέλεσμα να κάνουν ξανά το ίδιο. Ιδιαίτερα μετά το νόμο με τις αποφυλακίσεις το κακό έχει παραγίνει” επισημαίνει ο Διοικητής της Άμεσης Δράσης.

Σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Για τη μείωση, αλλά ακόμη και για την εξάλειψη των κρουσμάτων αυτών, ακολουθείται ειδικός σχεδιασμός από τις υπηρεσίες της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας Ηρακλείου, με αυξημένες περιπολίες και μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης.

Ωστόσο σημαντικό ρόλο στο έργο των αστυνομικών καλούνται να διαδραματίσουν και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές για οτιδήποτε ύποπτο υποπέσει στην αντίληψη τους.

amesh-drash

Κάθε πληροφορία θα αξιολογηθεί καταλλήλως, ώστε να φτάσουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

“Οι πολίτες είτε εντοπίζουν κάποια άτομα ή αυτοκίνητα να κινούνται στην περιοχή τους, είτε αντιληφθούν κάποιες ύποπτες κινήσεις, να ενημερώσουν την αστυνομία. Όλες αυτές οι πληροφορίες αξιοποιούνται καταλλήλως και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν θετικά αποτελέσματα, καθώς αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις. Επίσης οι πολίτες καλό θα είναι να λαμβάνουν και κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας στα σπίτια τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ισόγειες κατοικίες ή σπίτια που υπάρχει εύκολη πρόσβαση” προσθέτει ο κ. Πικράκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση