HomeHL-GreeceΗ Βρετανία «παρακολουθεί πολύ στενά» την υπόθεση των δύο στρατιωτικών

Η Βρετανία «παρακολουθεί πολύ στενά» την υπόθεση των δύο στρατιωτικών

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για την Τουρκία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία», τόνισε η Βρετανίδα πρεσβευτής στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ, επισημαίνοντας ότι η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, πριν από δύο εβδομάδες, εκφράζει τη Βρετανία.

«Εμείς συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για την Τουρκία και στη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε χθες και αυτές που εκφράστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από δύο εβδομάδες» δήλωσε η Βρετανίδα πρεσβευτής σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ και έκανε γνωστό πως η Βρετανία θέτει τα ζητήματα αυτά στις συνομιλίες της με την Τουρκία.

Επίσης, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Σμιθ είπε ότι η Βρετανία κατανοεί τις ανησυχίες της Ελλάδας όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνέστησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή έντασης. «Οποιεσδήποτε ενέργειες, συμπεριφορές και ρητορική που μπορούν να οξύνουν τα πράγματα πρέπει να αποφεύγονται και από τις δύο πλευρές ως προς το βαθμό που τους αναλογεί» ανέφερε.

Επικαλούμενη τις επαφές της με την ελληνική διπλωματία, παρατήρησε πως υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια ως προς την αποκλιμάκωση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, συμπλήρωσε και τόνισε πως η Μεγάλη Βρετανία υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο.

Στη συνέχεια η Κέιτ Σμιθ είπε πως παρά ταύτα η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος και για την Ελλάδα, και για τη Βρετανία και για την Ευρώπη. «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Πρέπει να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων, όπως την ασφάλεια της περιοχής, για παράδειγμα στη Συρία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το μεταναστευτικό. Επίσης, είναι μεγάλος οικονομικός εταίρος μας» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση του περασμένου Σαββάτου στη Συρία, η κ. Σμιθ ανέφερε ότι ήταν «στοχευμένη, περιορισμένη και αποτελεσματική επιχείρηση, και είχε ως μόνο στόχο την αποτροπή της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων». Ξεκαθάρισε δε πως η Βρετανία και οι σύμμαχοι της δεν εμπλέκονται στον εμφύλιο στη Συρία και ότι συμβάλουν στις προσπάθειες για την ειρήνευση στη Συρία.

Ερωτηθείσα για τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην Ντούμα της Συρίας, η Βρετανίδα πρεσβευτής ανέφερε πως «έχουμε αξιόπιστες αποδείξεις ότι ήταν του καθεστώτος Άσαντ». «Δεν θα κάναμε τέτοιες ενέργειες χωρίς αξιόπιστες αποδείξεις» υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι οι αποδείξεις θα δημοσιευθούν.

Αναφερόμενη στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, η πρεσβευτής είπε πως «αναγνωρίζουμε και εκτιμάμε την πολύ σοβαρή προσπάθεια που κάνουν οι δύο πλευρές». Συνεχίζοντας, είπε πως ήταν ένα διμερές θέμα και προέταξε πως για τη Βρετανία η προτεραιότητα είναι η σταθερότητα στην περιοχή και η ευημερία. Εξέφρασε την πεποίθηση πως «με την επίλυση του θέματος θα δούμε καλύτερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» και ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί πάρα πολύ στρατηγικά και οικονομικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Βρετανίδα πρεσβευτής στο Brexit και πώς θα επηρεάσει τους Έλληνες που ζουν στη Μ. Βρετανία, αλλά και όσους θέλουν να σπουδάσουν στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ είναι κατοχυρωμένα, ανέφερε και τόνισε πως το καινούργιο βήμα που κατάληξαν στις συνομιλίες για το Brexit είναι ότι όσοι πάνε στη Μ.Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που βρίσκονται εδώ και χρόνια. Όσον αφορά τους φοιτητές, ενημέρωσε ότι όλοι όσοι ενταχθούν στο επόμενο ακαδημαϊκό χρόνο, 2018-2019, θα έχουν τα ίδια δίδακτρα και πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια μέχρι να αποφοιτήσουν.

Τέλος, δήλωσε πως είναι ενθουσιασμένη από την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα της Μεγάλης Βρετανίας Κάρολου και της συζύγου του, δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, οι οποίοι θα βρεθούν στην Ελλάδα από τις 9 έως τις 11 Μαΐου. Ειδικότερα, θα επισκεφτούν την Αθήνα και την Κρήτη.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση