HomeHL-HealthΞανθός προς Αυγενάκη για τους οικογενειακούς γιατρούς

Ξανθός προς Αυγενάκη για τους οικογενειακούς γιατρούς

Η απάντηση του υπουργού υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς, απαντά ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Ξανθός.

Στην ερώτησή του (αρ. πρωτ. 2888/24-01-2018) ο κ. Λ. Αυγενάκης είχε επισημάνει ότι «Αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον νέο τρόπο επιλογής και σύμβασης των οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, …  ο κάθε γιατρός, παθολόγος ή γενικός ιατρός από την 1η Μαρτίου, θα έχει εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης έως 2250 άτομα. …

Περαιτέρω, σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση, η μηνιαία αποζημίωση υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την αποζημίωση βάσης με το πλήθος των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα και τον συντελεστή της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας, και βαρύνει τον οικείο ΚΑΕ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Με βάση τα ανωτέρω, καθώς και την ηλικιακή κατανομή του ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας υπολογίζεται στα 1.623,78 €. …

Περαιτέρω, έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόλις το ποσό των 0.71 ευρώ κατά μέσο όρο, για κάθε ασφαλισμένο σε ένα προκαθορισμένο ασφυκτικό ωράριο των 4 ωρών ημερησίως. … Διαμαρτυρίες υπάρχουν και για το γεγονός ότι η πρόσκληση βγήκε πριν δημοσιευθούν οι όροι σύμβασης όπως π.χ. το ελάχιστο καθημερινό ωράριο (η απόφαση δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά). Ο Π.Ι.Σ., σε ανακοίνωσή του (22-01-2018) εκφράζει την αντίθεσή του με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς και δηλώνει ότι θεωρεί «απαξιωτική τη συγκεκριμένη σύμβαση για την ιατρική λειτουργία» σημειώνοντας πως «αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του».

Με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης είχε θέσει τα εξής ερωτήματα:

«1. Θεωρείτε λογικό να διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ μόλις το ποσό των 0,71 ευρώ κατά μέσο όρο, για κάθε ασφαλισμένο;

  1. Τι απαντάτε στις αντιδράσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύουν για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας;».

Η απάντηση του υπουργού

Στην απάντησή του (αρ. πρ. 9299/12-04-2018) ο Υπουργός κ. Α. Ξανθός αναφέρει ότι «… Σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 96258/2017/15-1-2018 (ΦΕΚ 39/Β΄/17-1-2018) Υπουργικής Απόφασης, όπως ισχύουν, ρυθμίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού των οικογενειακών ιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ότι αφορά στις θέσεις οικογενειακών ιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες προέκυψαν ανά Το.Π.Φ.Υ., αυτές καθορίστηκαν από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανάλογα με τις κενές θέσεις που προέκυψαν ύστερα από την επεξεργασία των αιτήσεων από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των θέσεων οικογενειακών ιατρών των Το.Π.Φ.Υ.

Ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία και θέλοντας να προασπίσει το δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας των δικαιούχων περίθαλψης προτίθεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των αιτήσεων να ανακοινώσει το σχέδιο της σύμβασης των  οικογενειακών ιατρών».

Από το προαναφερόμενο έγγραφο προκύπτει ότι δεν υπάρχει απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν. Ο Υπουργός αρέσκεται σε γενικόλογες τοποθετήσεις, όπου περιγράφεται απλώς η διαδικασία που θα συμβληθούν οι γιατροί με το ΕΟΠΥΥ και δεν απαντά στα ερωτήματα που είχαν τεθεί.

Ο κ. Αυγενάκης, σε συνέχεια της προαναφερόμενης απάντησης του κ. Ξανθού, δήλωσε «Δυστυχώς, γίνεται προφανές ότι την Κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η ποιότητα της περίθαλψης για τον πολίτη και η δυνατότητα του γιατρού να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες υποχρεώσεις του. … Για μια ακόμη φορά η προχειρότητα και η επιπολαιότητα μιας τόσο σοβαρής μεταρρύθμισης δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στον νευραλγικό τομέα της υγείας. Η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  απαιτεί τολμηρές τομές με βασικούς άξονες την ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη και την ηλεκτρονική κάρτα υγείας του ασθενούς».

Διαφήμιση
Διαφήμιση