HomeHL-CultureΦεστιβάλ Καννών: Τα μέλη της κριτικής επιτροπής

Φεστιβάλ Καννών: Τα μέλη της κριτικής επιτροπής

Ανακοινώθηκαν οι οκτώ καλλιτέχνες που θα κρίνουν τα εφετινά βραβεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λιγότερο από μήνας έχει μείνει μέχρι την έναρξη του 71ου φεστιβάλ των Καννών και ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι 18 ταινίες που θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Φοίνικα, τώρα ήρθε η ώρα και της επιτροπής που θα κρίνει αυτές τις ταινίες.

Με την Αυστραλέζα Κέιτ Μπλάνσετ στην θέση της προέδρου της κριτικής επιτροπής, θα δούμε ότι τα υπόλοιπα μέλη απαρτίζουν είναι καλλιτέχνες των οποίων το όνομα και η επαγγελματική πορεία έχει συνδεθεί άμεσα με το δημοφιλέστερο των κινηματογραφικών φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο.

Ο Καναδός σκηνοθέτης Ντενί Βιλνέβ (του οποίου το «Blade Runner 2049» απέσπασε δύο Όσκαρ) δίπλα στον Ρώσο συνάδελφό του Αντρέι Ζβιάνγκιτσεφ («Η επιστροφή») που πέρσι απέσπασε το βραβείο της επιτροπής στις Κάννες για το σπουδαίο φιλμ του «Χωρίς αγάπη».

Το πρώτο κάλεσα του Βιλνέβ στις Κάννες έγινε πριν από ακριβώς 20 χρόνια με την ταινία «Un 32 août sur Terre» και το εξαιρετικό «Σικάριο» (2015) είναι η τελευταία μέχρι σήμερα συμμετοχή του στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Ο Ζβιάνγκιτσεφ έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό του φεστιβάλ των Καννών και με τις ταινίες του «The banishment» και «Λεβιάθαν».

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Κρίστεν Στιούαρτ είναι γνωστή κυρίως από τις ταινίες του franchise «Λυκόφως», όμως το φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει αρκετές άλλες ταινίες στις οποίες έχει παίξει, ανάμεσα στις οποίες το «Cafe society» του Γούντι Αλεν, το «Στον δρόμο» του Γουόλτερ Σάλες και τα «Personal shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς.

Η Γαλλίδα συνάδελφος της Στιούαρτ, Λεά Σεϊντού, ήταν η ερωτική σύντροφος της Αντέλ Εξαρχόπουλος στην προκλητική ταινία του Αμπτελατίφ Κεσίς «Η ζωή της Αντέλ» η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα το 2013, ενώ ανάμεσα στις αρκετές ταινίες της που έχουν παιχτεί στις Κάννες είναι και ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου.

Ο Γαλλοαρμένιος σκηνοθέτης Ρομπέρ Γκεντγκιάν έχει μια μόνον συμμετοχή στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, το 2002 με την ταινία «Marie-Jo et ses 2 amours». Ωστόσο ταινίες του διανοούμενου δημιουργού του οποίου την τελευταία ταινία είδαμε προσφάτως στις αίθουσες έχουν φιλοξενηθεί σε παράλληλα τμήματα του φεστιβάλ, όπως συνέβη με τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» το 2011 στο Ένα Κάποιο Βλέμμα.

Και την επιτροπή συμπληρώνουν ο Κινέζος ηθοποιός Τσανγκ Τσεν («Η δολοφόνος»), η Αφρικανή μουσικός Κάντια Νιν και η Αμερικανίδα συγγραφέας, σκηνοθέτρια και παραγωγός Ανα Ντουβερνέ που έκανε την παραγωγή, έγραψε και σκηνοθέτησε την υποψήφια για το Όσκαρ ταινίας «Σέλμα», ένα συνταρακτικό επεισόδιο στην πολιτική διαδρομή του δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση