HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚρίσιμα ραντεβού για τους Ελληνες τραπεζίτες για τα stress tests

Κρίσιμα ραντεβού για τους Ελληνες τραπεζίτες για τα stress tests

Στη Φρανκφούρτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επικεντρώνεται στα «κόκκινα» δάνεια, οι Ελληνες τραπεζίτες έχουν από σήμερα ένα κρίσιμο διήμερο επαφών προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα των stress tests.

Oι συναντήσεις των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν στη Φρανκφούρτη με την Ντανιέλ Νουί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθούν κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, την ελληνική κυβέρνηση και τις τράπεζες.

Στο μεταξύ τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4 ή 5 Μαΐου δίνοντας έτσι περισσότερους από τρεις μήνες περιθώριο μέχρι την έξοδο από το πρόγραμμα, για να κλείσουν όποια προβλήματα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επικαλείται το Bloomberg.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδόν 20 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα για να ενισχύσει τις τράπεζες πριν την έξοδο τον Αύγουστο. Αν οι τράπεζες δεν χρειαστούν στήριξη, τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες ανάγκες όπως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Υπάρχει αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι οι, Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank θα «περάσουν τις εξετάσεις». Τα stress – tests θα δείξουν ότι οι τέσσερις τράπεζες έχουν ικανά κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με δύο Ελληνες αξιωματούχους που έχουν γνώση του ζητήματος και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.

Αλλωστε την ίδια αισιοδοξία έχει εκφράσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τραπέζες θα περάσουν τα τεστ αντοχής.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση