HomeΚΟΣΜΟΣΔίπλα από τη Γη πέρασε αστεροειδής

Δίπλα από τη Γη πέρασε αστεροειδής

Mε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μόνο λίγες ώρες προτού περάσει δίπλα από τον πλανήτη μας, την Δευτέρα που μας πέρασε (16/4) έγινε αντιληπτός κατά το πέρασμά του ο διαστημικός βράχος –μεγάλος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου- με την ονομασία «2018 GE3«.

Πρόκειται για αστεροειδή που είναι λίγο μεγαλύτερος σε μέγεθος από εκείνον ο οποίος είχε εκραγεί πάνω από την Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, ισοπεδώνοντας 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), o «2018 GE3» πέρασε από τον πλανήτη μας σε απόσταση 192.300 χιλιομέτρων, σχεδόν στο μισό της απόστασης της Σελήνης από τη Γη.

Βάσει των υπολογισμών της NASA, ο αστεροειδής είχε διάμετρο 48 έως 110 μέτρων, ήταν δηλαδή τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερος από τον αστεροειδή που εξερράγη το 2013 πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, τραυματίζοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους και προξενώντας ζημιές σε κτίρια.

Αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα παρατήρησαν πρώτοι, με το τηλεσκόπιο Catalina, τον γιγάντιο διαστημικό βράχο, μόλις 21 ώρες πριν από το κοντινό πέρασμά του από τη Γη την περασμένη Δευτέρα.

O Πολ Τσόντας -επικεφαλής του Kέντρου Μελετών Αντικειμένων Kοντινών στη Γη της NASA- ανέφερε σχετικά: «Αστεροειδείς αυτού του μεγέθους δεν πλησιάζουν συχνά τον πλανήτη μας, ίσως μία ή δύο φορές το χρόνο».

Στην πλειονότητά τους, οι αστεροειδείς προέρχονται από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ ‘Αρη-Δία. Ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής είναι η Εστία με διάμετρο 530 χιλιομέτρων.

ert.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση