“Είδος πολυτελείας” αποτελούν πλέον τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους Ηρακλειώτες, οι οποίοι έχουν μειώσει κατά πολύ τις μετακινήσεις τους και επιλέγουν να κάθονται σπίτι τους, καθώς έτσι αποφεύγουν…τα περιττά έξοδα.

Το επιβατικό κοινό τόσο στα λεωφορεία όσα και στα ταξί έχει μειωθεί σημαντικά από το 2012 και έπειτα, που η κρίση σιγά- σιγά άρχισε να εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους, ανάμεσα στους οποίους οι ιδιοκτήτες λεωφορείων και ταξί.

Οι πολίτες έμαθαν να περιορίζουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, να πηγαίνουν με τα πόδια ή να μένουν σπίτι, μειώνοντας έτσι τα έξοδα τους και να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς μόνο όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει, μιλώντας στο cretapost, o Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ταξί Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζενάκης, αναδεικνύοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους στο Ηράκλειο…της κρίσης.

taxi

“Εμείς αναγκαστικά δουλεύουμε με τη μικρή και μεσαία τάξη πολιτών και ως εκ τούτου η δουλειά μας παρουσιάζει μείωση, που φτάνει και ξεπερνάει το ποσοστό του 50%. Όταν οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται και ο κόσμος βιώνει μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, τότε είναι φυσικό να υπάρχει αυτή η μείωση και σε μας” επισημαίνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζενάκη, υπάρχουν περιπτώσεις που ένας αυτοκινητιστής περιμένει και τρεις ώρες στην πιάτσα για να πάει μία κούρσα, που θα στοιχίσει μόλις 3 ευρώ.

“Το ταξί έχει γίνει πια ‘είδος πολυτελείας’ και χρησιμοποιείται όταν πια οι πολίτες το έχουν άμεση ανάγκη, άρρωστοι άνθρωποι και ηλικιωμένοι. Αν το πάρουν 2-3 άτομα μαζί τους κοστίζει πιο φθηνά, αλλά δυστυχώς ο κόσμος αυτό δεν το καταλαβαίνει. Όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί έχει επηρεάσει και εμάς με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις δικές μας οικογένειες, αφού τα εισοδήματα όλων έχουν συρρικνωθεί και υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι δε μπορούν να καλύψουν το κόστος μεταφοράς ούτε και με το λεωφορείο” τονίζει ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Ταξί.

leoforeia

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη του Προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ Καλλέργου Βουλγαράκη για το κατά πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας και τον κλάδο των ιδιοκτητών λεωφορείων.

“Δυστυχώς η κρίση έχει επηρεάσει και το δικό μας κλάδο. Από το 2012 και έπειτα έχει παρατηρηθεί μία μείωση της τάξης του 5% στο επιβατικό κοινό. Ο κόσμος έχει μαζευτεί, έχει περιορίσει τα έξοδα του, δεν κυκλοφορεί πλέον, όπως παλιά” αναφέρει ο κ. Βουλγαράκης.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η κατάσταση εξισορροπείται λίγο, με τους φοιτητές, που μένουν στην πόλη μας. “Οι φοιτητές σώζουν λίγο την κατάσταση, καθώς στην πόλη μας υπάρχουν περίπου 15.000 – 16.000, που σπουδάζουν εδώ και αποτελούν και τους κύριους χρήστες του λεωφορείου” προσθέτει ο Πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση