HomeHL-GreeceΨάχνουν σε όλο το Αιγαίο για τη βραχονησίδα

Ψάχνουν σε όλο το Αιγαίο για τη βραχονησίδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε συναγερμό βρίσκονται τα  υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας μαζί με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από τη μία το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν μεταδόθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί  Γιλντιρίμ πως η τουρκική ακτοφυλακή (ή μήπως Τούρκοι κομάντος) κατέβασαν την ελληνική σημαία από ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, το οποίο ο  κ. Γιλντιρίμ δεν προσδιόρισε.

Εδώ και περίπου πέντε ώρες, οι αρμόδιοι παράγοντες των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτικού και Στρατού μαζί με στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος προσπαθούν να βγάλουν άκρη αν έγινε αυτό που δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός αλλά και να καταλήξουν από ποια ελληνική νησίδα ή βραχονησίδα μπορεί να κατέβηκε η ελληνική σημαία.

Αρχικώς έγινε αναζήτηση κοντά στο Φαρμακονήσι.  «Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες του γείτονά μας της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης, από καιρού εις καιρόν στο Αιγαίο. Αυξήσεις σε αυτές τις εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρντάκ (σ.σ. τα Ίμια) και πάλι στα νησάκια ανοιχτά του Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί» δήλωσε  ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Όμως δεν υπάρχει κανένα ελληνικό νησί ανατολικά του Φαρμακονησίου, οπότε η προσπάθεια εντοπισμού της νησίδας από την οποία κατέβηκε (αν κατέβηκε) η ελληνική σημαία στην περιοχή σταμάτησε σχεδόν εν τη γενέσει της.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο ΠΘ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα.

«Δεν έχουμε διαπιστώσει ότι έγινε κάτι» έλεγε στο protothema.gr αξιωματικός του Πενταγώνου στο ερώτημα αν πράγματι οι Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από κάποια βραχονησίδα.

Με βάση όσα δημοσιεύθηκαν σε τουρκικές ιστοσελίδες όπως η Hurriyet, η νέα… αναζήτηση των ελληνικών στρατιωτικών αρχών για τις πιθανές περιοχές όπου μπορεί να εξελίχθηκε η τουρκική προβοκάτσια έγινε στις βραχονησίδες Μικρός και Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μακρονήσι, Πρασονήσι και Πετροκάραβο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.

Στις νησίδες αυτές υποτίθεται ότι μετέβη την προηγούμενη Παρασκευή μια παρέα Ελλήνων -επηρεασμένοι από τον θάνατο του σμηναγού Μπαλταδώρου μετά την συντριβή του Mirage 2000-5 στην Σκύρο- και προχώρησαν στην ύψωση ελληνικής σημαίας στις βραχονησίδες, όπου δεν υπήρχε το σύμβολο της ελληνικής κυριαρχίας επί των εδαφών αυτών.

Στον Μεγάλο Ανθρωποφάγο υπάρχει ιστός με την ελληνική σημαία η οποία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει κατέβει. Ομοίως καθησυχαστικός ήταν και ο δήμαρχος Φούρνων.  «Τα παιδιά πήγαν σε τρεις βραχονησίδες στη νότια πλευρά του νησιού και μία στη βόρεια και τοποθέτησαν σημαίες. Σε αυτά τα τέσσερα σημεία κυματίζουν οι σημαίες που έβαλαν. Δεν υπήρχαν πριν σημαίες» είπε ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης.

Αναφερόμενος στους νεαρούς που μετέβησαν στις βραχονησίδες και ύψωσαν ελληνικές σημαίες, ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης εξήγησε:  «Οι νεαροί αυτοί ήρθαν εδώ για διακοπές το Πάσχα και τώρα έχουν φύγει. Πήγαν σε βραχονησίδες του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων. Δεν ξέρω σε ποια αναφέρεται ο κ. Γιλντιρίμ. Τι δουλειά έχει η τουρκική νησίδα στο σύμπλεγμα των Φούρνων;  Αν είναι τόσο εύκολο να έρθουν όπως λέει ο κ. Γιλντιρίμ και να κατεβάσουν τις σημαίες , θα διαφωνήσω».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση