Η ώρα της δικαιοσύνης έφτασε για τα μέλη του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές του Ηρακλείου σε συνεργασία με το λιμενικό τον Μάρτιο του 2017.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί στις 26 του περασμένου Φλεβάρη, αλλά αναβλήθηκε για να εκδικαστεί τελικά σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται συνολικά 21 άτομα, ανάμεσα τους 15 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων και έξι Έλληνες εκ των οποίων ένας 47χρονος αρχιφύλακας, που υπηρετούσε σε αστυνομικό τμήμα της ενδοχώρας του Ηρακλείου και είχε το ρόλο του “πληροφοριοδότη”.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τα μέλη του κυκλώματος, εκ των οποίων οι 18 βρίσκονται στη φυλακή, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν μεταξύ άλλων στη συγκρότηση και διεύθυνση οργάνωσης περισσοτέρων των τριών ατόμων με σκοπό την επιδίωξη διάπραξης κακουργημάτων της εκβίασης, διευκόλυνση παράνομης εισόδου και εξόδου από τη χώρα και της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο εκ κερδοσκοπίας, μεταφορά από το εξωτερικό και παραλαβή από σημεία εισόδου με σκοπό την προώθηση στο εσωτερικό της χώρας και σε έδαφος κράτους μέλους Ε.Ε. πολιτών τρίτων χωρών.

Όπως είχε διαπιστωθεί, οι 21 κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε διεθνές κύκλωμα , που διακινούσε παράνομα μετανάστες από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη και τελικό προορισμό την Ιταλία. Κατά την παραμονή τους στην Κρήτη οι μετανάστες φιλοξενούνταν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, αποθήκες, ποιμνιοστάσια, ακόμη και σπηλιές κάτω από άθλιες συνθήκες.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών υπηρεσιών του νησιού σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου στην ευρύτερη περιοχή του Τσούτσουρα Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τα μέλη του κυκλώματος, αλλά εντοπίστηκαν και 112 μετανάστες να ζουν μέσα σε σπηλιές και ποιμνιοστάσια.

Το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία.

Η αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.000-4.000 ευρώ, κατ’ άτομο, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala), το οποίο υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 760.000 ευρώ.

Αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δε θα ξεχάσουν ποτέ τις εικόνες, που αντίκρισαν μέσα στις σπηλιές με τους μετανάστες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αλλά και την ικανοποίηση τους, όταν αντιλήφθηκαν ότι η αιχμαλωσία τους τελείωσε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση