HomeHL-9ΗΠΑ: Θα ξαναχτυπήσουμε τη Συρία αν ο Ασαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών

ΗΠΑ: Θα ξαναχτυπήσουμε τη Συρία αν ο Ασαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών

Τι αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εάν η Συρία κάνει εκ νέου χρήση τοξικού αερίου, η Ουάσιγκτον θα είναι έτοιμη για νέα πλήγματα, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένη Έθνη.

Για την ετοιμότητα των ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Ασαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων, διαβεβαίωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε η Χέιλι.

Ρωσία: Κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου

Προηγουμένως, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τις δυνάμεις που εξαπέλυσαν σήμερα τα ξημερώματα επίθεση κατά της Συρίας για κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, δηλώνοντας ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια «επιθετική ενέργεια» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.

Εκκληση Γκουτέρες για αυτοσυγκράτηση

Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να  «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού».

Επιπλέον, είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία, η οποία υπέβαλε και το σχετικό αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, ζήτησε  να ψηφίσει το ΣΑ, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης των κρατών μελών του σήμερα, επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης, το οποίο καταδικάζει τα πλήγματα των χωρών της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Ωστόσο, η Ρωσία απέτυχε το στόχο της, καθώς το ρωσικό σχέδιο απόφασης δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του. Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Το σχέδιο απόφασης, έκτασης πέντε παραγράφων, επισήμαινε τη «βαθιά ανησυχία» απέναντι στην «επίθεση» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, η οποία παραβιάζει, σύμφωνα με τη Μόσχα, «το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση