HomeΚΡΗΤΗΜ-Λ ΚΚΕ: «Εκρηκτική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή»

Μ-Λ ΚΚΕ: «Εκρηκτική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή»

«Ο άγριος ανταγωνισμός των ΗΠΑ με τη Ρωσία εκτραχύνεται»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις εξελίξεις των τελευταίων στο θέατρο της Συρίας αναφέρεται σε ανακοίνωσή το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλοντας όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά την πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της αναχάραξης των συνόρων και της καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται τα εξής:

«Καταιγιστικές και άκρως επικίνδυνες εξελίξεις εκτυλίσσονται, με επίκεντρο τη Συρία. Ο δεσπόζων, άγριος ανταγωνισμός των ΗΠΑ με τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια εκτραχύνεται. Μετά τη στημένη προβοκάτσια για την επίθεση με χημικά όπλα, που φέρεται να έγινε στην πόλη Ντούμα της Συρίας την 7η Απριλίου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση ενάντια σε στρατιωτική βάση στη συριακή πόλη Χομς με δεκάδες νεκρούς. Τώρα οι ΗΠΑ, με τη Γαλλία κύριο κολαούζο, απειλεί με μια νέα πολεμική επιδρομή την πολύπαθη Συρία. Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου και μιας απ’ ευθείας πλέον αμερικανορωσικής σύγκρουσης -και όχι δια αντιπροσώπων- ενισχύεται. Η αμερικανική υπερδύναμη, σε πολεμικό παροξυσμό, εκβιάζει με το χέρι στη σκανδάλ.η . Από το 2003, που οι επελαύνουσες ΗΠΑ και οι πρόθυμοι σύμμαχοί τους, με μια κολοσσιαία στρατιωτική επιχείρηση, σκόρπισαν την καταστροφή, τη φρίκη και το θάνατο στο Ιράκ, η ευρύτερη Μέση Ανατολή φλέγεται, διαμελίζεται, ματώνει. Εκεί, έχουν συγκεντρωθεί και έχουν, κατά καιρούς, συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, του Ιράν και πολλών άλλων -υποδεέστερων σε ισχύ- κρατών.

Κύριος στόχος των ΗΠΑ είναι η ανακοπή και ο περιορισμός της ενισχυόμενης ρωσικής επιρροής και παρέμβασης σε μια περιοχή που αποτελούσε κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής της αμερικανικής ισχύος. Η αμερικανική υπερδύναμη, σε κατάσταση προϊούσας φθοράς, αντιμετωπίζει κρίση ηγεμονίας, καθώς η Ρωσία επανακάμπτει δυναμικά, η Κίνα αναδύεται ορμητικά, διεκδικώντας παγκόσμιο ρόλο, ενώ η ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία) προσπαθεί να διατηρηθεί σαν υπολογίσιμος ιμπεριαλιστικός πόλος.

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υιοθετεί την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα για τις εξελίξεις στη Συρία  και ευθυγραμμίζεται με τις εντολές των  κηδεμόνων της. Για άλλη μια φορά, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, η ελληνική ολιγαρχία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι οδηγούν τη χώρα και το λαό σε επικίνδυνους δρόμους που μόνο νέα, μεγάλα δεινά μπορούν να προμηνύουν για το λαό και τον τόπο.

Οι σφοδροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, η συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων και η απειλή ενός νέου πολέμου, σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα Βαλκάνια, απαιτούν την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, Η ελληνική κυβέρνηση είναι  έτοιμη να συνδράμει τις ΗΠΑ στα νέες θηριωδίες τους και  ετοιμάζεται να πράξει , όπως   όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις  που μετέτρεψαν  τη χώρα μας σε βασικό πολεμικό ορμητήριο της επελαύνουσας υπερδύναμης και στήριξαν τις επιθετικές επιδρομές της κατά των λαών της Σερβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης. Η αμερικανική βάση στη Σούδα, για την αναβάθμιση της οποίας συμφώνησε ο Α. Τσίπρας, είναι πανέτοιμη για την πολεμική επιδρομή. Τα πολεμικά πλοία, του ΝΑΤΟ –που αλωνίζουν το Αιγαίο, κατόπιν «πρόσκλησης» της ελληνικής κυβέρνησης, με πρόσχημα το προσφυγικό- είναι  ετοιμοπόλεμα. Υπάρχουν  επίσης σχεδιασμοί , στο πλαίσιο της υπηρέτησης των μελλοντικών πολεμικών αναγκών  των ΗΠΑ, για βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, στάθμευση drones στη Λάρισα, αναβάθμιση της Ανδραβίδας και του Άραξου,  για νέα βάση στη Σύρο, ενδεχομένως και στην Κάλυμνο κ.λπ. Ο αμερικάνος πρέσβης  Πάιατ «αξιολογεί» τις δυνατότητες της χώρας και αποφασίζει… Η ελληνική γη, οι ελληνικές θάλασσες και ο ελληνικός αέρας  προσφέρονται αφειδώς στους δολοφόνους των λαών .Αυτή είναι  η αναπόφευκτη στάση μιας πολιτικής δύναμης που προσκυνά τους «προστάτες» της, που παγιώνει και βαθαίνει τη νεοαποικιακή υποδούλωση της χώρας στην ΕΕ και απογειώνει την αμερικανοδουλεία

Στην πάγια πολιτική της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας  για υποταγή στις ΗΠΑ και την ΕΕ, στο θράσος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παρουσιάζει την υποτέλειά της ως  «διεθνείς επιτυχίες» και «αναβάθμιση» της χώρας, να αντιτάξουμε την πολιτική της σθεναρής εναντίωσης στον ιμπεριαλισμό και σε  κάθε είδους επιθετισμό, την πολιτική της διεκδίκησης της εθνικής ανεξαρτησίας, την πολιτική της φιλίας των λαών. Να διεκδικήσουμε να  μη γίνει πάλι η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο των αμερικανών!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση