HomeΓΝΩΜΕΣΤοποθετήσεις για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2017

Τοποθετήσεις για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2017

Από φορείς και παρατάξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις δικές τους τοποθετήσεις εκφράζουν μέλη παρατάξεων και φορεία σχετικά με τον απολογισμό της δημοτικής αρχής Ηρακλείου για το 2017 που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Γιάννης Κουράκης

“Αναμφισβήτητα ο απολογισμός είναι μια κορυφαία πολιτική διαδικασία γιατί με έργα και όχι με λόγια καλούνται οι πολίτες να κρίνουν να συγκρίνουν και να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό υλοποιήθηκαν οι προγραμματικές δεσμεύσεις. Όσο αφορά το φαντάζεστε…. του κυρίου Δημάρχου, εμείς λέμε ότι. Η φαντασία είναι μια σπουδαία πνευματική λειτουργία. Αρμόζει όμως περισσότερο στους καλλιτέχνες και στους εφήβους. Κάποτε βέβαια και στους πολιτικούς όχι όμως όταν απολογούνται και λογοδοτούν, αλλά, όταν σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και δεσμεύονται για μελλοντική δράση. «Η φαντασία στην εξουσία» ήταν ένα ωραίο σύνθημα των νέων το Μάη του 1968 στη Γαλλία. Και γοήτευσε αρκετούς.

Η φαντασία στον απολογισμό όχι μόνο δεν είναι προτέρημα, αλλά αποτελεί προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μετάθεσης στο μέλλον έργων που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί. Οι καλές προθέσεις και τα οράματα στη διαδικασία αυτή είναι λόγος κενός. Όχι μόνο συντονισμός προγραμματισμός και αποτελεσματικότητα δεν υπήρξαν, αλλά ασυγχώρητη καθυστέρηση ακόμα και έργων που ήταν ήδη ώριμα. Και ο πιο καλόπιστος πολίτης δεν μπορεί παρά να κρίνει αρνητικά το έργο της Δημοτικής Αρχής.

Αν Kύριοι της Δημοτικής Αρχής, στον απολογισμό απλώς φαντάζεστε, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να σας απαντήσουμε ότι εμπιστευόμαστε περισσότερο τα μάτια μας και όχι τα αυτιά μας που ακούν όμορφα λόγια και φαντασιώσεις που αρμόζουν μόνο σε δημαγωγούς.

Ο χρόνος και η ζωή δεν περιμένουν. Το ίδιο και οι δημότες που δικαιολογημένα καθημερινά δυσανασχετούν, ταλαιπωρούνται, διαμαρτύρονται και διαπιστώνουν ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή απλώς απέτυχε”

Λαϊκή Συσπείρωση

“Για μία ακόμα φορά η δημοτική αρχή, στα πλαίσια του απολογισμού της, προσπάθησε να μετατρέψει τη φαντασία σε πραγματικότητα. Έτσι άλλα «επιτεύγματα» αναφέρονται και άλλα αποκρύπτονται όπως (ενδεικτικά): -Τα 50 εκατομμύρια που ξοδεύει για ένα πολιτιστικό κέντρο και πριν ακόμα το τελειώσει, αντί να βρει τρόπο να προσλάβει το κατάλληλο προσωπικό, ψάχνει να δει ποια θα είναι η εταιρεία που θα το λειτουργήσει.

-Τα λεφτά των δημοτών που ξοδεύει σε διαφημίσεις, σε ταξίδια, σε ιστοσελίδες κ.ά. για προσέλκυση τουριστών και τα δήθεν θετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής της που διαφημίζει, αλλά το μόνο στοιχείο που ίσως μπορεί να τα πιστοποιήσει, είναι τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων.

Δεν γίνονται αισθητά π.χ. στα έσοδα του δήμου από τα τέλη παρεπιδημούντων ή στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών ή στην αύξηση του τζίρου των καταστημάτων ή στη μείωση της ανεργίας και στη βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

-Τα ξεροκόμματα που -ως άλλοθι κοινωνικής πολιτικής- μοιράζει, την ώρα που δεσμεύει ΑΦΜ, κάνει κατασχέσεις και αφαιρεί υδρόμετρα σε ένα δήμο που οι δημότες βασανίζονται από την ανεργία και την ανέχεια.

-Η αύξηση στα ταμειακά αποθέματα από 25 σε 45 εκατομμύρια σε τρία χρόνια, την ίδια ώρα που αρνείται πεισματικά να καταργήσει τα τροφεία στους παιδικούς ή να προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις των δημοτικών τελών.

-Οι προσπάθειες της για την …αειφόρο ανάπτυξη, ενώ η πλειονότητα των εργαζόμενων στο δήμο είναι με μισθούς πείνας και με ημερομηνία λήξης. -Οι δράσεις της για «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», μη έχοντας όμως ουδεμία μέριμνα για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων.

Η αλήθεια είναι ότι πασχίζει πραγματικά για την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Τα ολοκληρωμένα σχέδια δράσης που καταρτίζονται, υποτάσσονται στις νέες απαιτήσεις και προδιαγραφές των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Επενδυτικών Ταμείων. Μόνο που αυτά ποτέ δεν έχουν ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση λαϊκών αναγκών.

Επιπλέον, ενώ κυβερνήσεις και ΕΕ έχουν περικόψει στο Δήμο τις νομοθετημένες επιδοτήσεις κατά 60 % και έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του με την απαγόρευση των προσλήψεων, η δημοτική αρχή τις δικαιολογεί (αφού συμφωνεί με αυτές τις πολιτικές) αποδίδοντας τα γενικώς στην κρίση και στις συχνές αλλαγές των νόμων.

Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική, όση προσπάθεια και αν κάνει η δημοτική αρχή να την διαστρεβλώσει. Αρκεί η λαϊκή οικογένεια να σκεφτεί την καθημερινότητα της για να καταλάβει ότι κι αυτή η τοπική διοίκηση, τον ξεζουμίζει όπως και η κεντρική. Ότι και οι δυο μαζί εφαρμόζουν σχέδια που είναι εις βάρος της.

Ο πραγματικά θετικός απολογισμός για τους εργαζόμενους, θα είναι μόνο αυτός των νικηφόρων αγώνων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, για τη ριζική ανατροπή του σημερινού βάρβαρου συστήματος που γεννά κρίσεις, φτώχεια, ανεργία, πολέμους και προσφυγιά.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι διεκδικούμε εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την ΤΔ και των οφειλόμενων σε αυτή. Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και είσπραξης φόρων και τελών. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία. Να εξασφαλιστεί η λειτουργία και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων στους ιδιώτες, τις ΜΚΟ και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων Δήμων και Περιφερειών.

Διεκδικούμε την επαρκή και άμεση στελέχωση για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Βρεφικοί- Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ) με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Να καταργηθεί η απαγόρευση των προσλήψεων. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Διεκδικούμε γενναία χρηματοδότηση για σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς και άλλους κινδύνους από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων σε σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.

Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά στην Τοπική Διοίκηση αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει διάσπαση του αναγκαίου ενιαίου χαρακτήρα αλλά και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος. Τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και του δήμου μας βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από αυτά του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου”

Ηράκλειο- Ενεργοί Πολίτες

“Ας ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο Ο σημερινός απολογισμός – θεσμικά – έπρεπε να αναφέρετε στα 3 χρόνια δημοτικής θητείας δηλαδή μέχρι 30/8/2017. Ο κύριος όγκος του όμως αναφέρεται στο διάστημα 9/17 έως σήμερα. Ουσιαστικά στον 4ο χρόνο Οι λόγοι είναι προφανείς Η έλλειψη οποιουδήποτε έργου την περσινή χρονιά (όχι ότι έχει γίνει κάτι σημαντικό το υπόλοιπο διάστημα) δεν μπορούσε να οδηγήσει σε απολογισμούς και διαφημιστικές προβολές. Να ξεκαθαρίσομε από την αρχή Η δημοτική μας κίνηση δημιουργήθηκε, λειτουργεί, και παρεμβαίνει καθημερινά με αφετηρία τις θέσεις της, το όραμα της για το Ηράκλειο και την αυτοδιοίκηση.

Η δημοτική μας κίνηση είναι ενωμένη και έτσι θα συνεχίσει σε πείσμα πολλών. Άλλοι παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, ευθραύστων ισορροπιών και αποχώρησης. Για μας, ο αγώνας για να τα αλλάξομε όλα συνεχίζεται με την ίδια ένταση όπως την πρώτη μέρα Η κριτική μας γίνεται με βάση το πρόγραμμα μας, τις επεξεργασίες μας και πάντα για το καλό των δημοτών, της πόλης.

Το γενικό κείμενο του απολογισμού που δόθηκε σήμερα: Μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα προεκλογικό αφήγημα – όραμα ανθρώπων που ζουν σε ένα μικρό τμήμα της πόλης

Όμως τώρα έχομε απολογισμό έργων και υλοποίησης και όχι προεκλογικές εξαγγελίες του μέλλοντος των θα … Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στον απολογισμό σας. Αυτό που αναφέραμε στο απολογισμό του 2016 έχει αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα «Η δημοτική αρχή, συνεχίζει να απογοητεύσει τους δημότες. Η συνοχή της και η ενιαία έκφραση είναι ζητούμενο πλέον σήμερα. Δεν είναι δυνατόν, η Δημοτική πλειοψηφία της ανεξάρτητης ( υποτίθεται ) δημοτικής κίνησης, να απασχολεί την κοινή γνώμη όχι λόγω των παρεμβάσεων αλλά της κομματικής έγκρισης και της πολιτικής επιρροής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η Δημοτική αρχή – και σε αυτό το διάστημα – θα το αποδείξουμε αναλυτικά είναι: •Κατώτερη των προσδοκιών – άχρωμη – απογοητευτική. •Μακριά από τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών και της πόλης •Με πολλά λόγια και προβολές αλλά μικρό έργο, ίσως μικρότερο και από το αυτονόητο, ενώ δεν τις έλλειπαν οι ευκαιρίες, το υπόβαθρο (οικονομικό και δυναμικού) για παρεμβάσεις ουσίας

Η Δημοτική αρχή συνέχισε την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, είτε σε εταιρείες (δημοτικές, αλλά μικρότερου ελέγχου) είτε σε άλλους φορείς πολλές φορές και ιδιωτικούς (πχ συγκοινωνία σε ΚΤΕΛ) ενώ δεν παρέλειψε να αναλάβει ευθύνες χωρίς τους απαραίτητους συνοδευτικούς πόρους σε αντίθεση με διακηρυγμένες αρχές της αυτοδιοίκησης. Θα πει κάποιος – εύκολες οι κριτικές, υπάρχουν άλλες υλοποιήσιμες προτάσεις;

Η Δημοτική μας κίνηση ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ όλο αυτό το διάστημα Διατύπωσε προτάσεις ( νερό, κυκλοφοριακό, πολιτιστικό, έργα, πράσινο, οικονομικά της αυτοδιοίκησης, για τον αναπτυξιακό ρόλο της α’ βάθμιας αυτοδιοίκησης, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό την ένταξη σε προγράμματα, τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας κα )

Επιτελέσαμε τον θεσμικό μας ρόλο σαν αντιπολίτευση ελέγχοντας και κυρίως προτείνοντας (δυστυχώς δεν ακούστηκαν οι προτάσεις με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να γυρίζει σε αυτά που λέμε μετά από 2 ή 3 χρόνια χάνοντας χρόνο και αντιμετωπίζοντας πρόσθετα προβλήματα.) Και με αυτές τις επιμέρους προτάσεις – παρεμβάσεις σε μικρά η μεγαλύτερα προβλήματα – για το πώς της υλοποίησης για το πως θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή των συνδημοτών μας, δεν κάνομε τίποτε άλλο παρά να ανοίγουμε την πρόταση μας, το όραμα μας:

•Για τον ρόλο της πόλης μας •Για τον ρόλο και την συμμετοχή των ανθρώπων •Για την δημοκρατία, •Για την κοινωνική συνοχή, περιγράφοντας την πολιτική αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, την ύφεση και την ανεργία. •Για τον ρόλο που θέλομε για την νέα γενιά, το επιστημονικό μας δυναμικό, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της πόλης •Για τη ανάπτυξη των της πόλης, την προβολή της το ζωντάνεμα της οικονομικής, τουριστικής, πολιτιστικής δραστηριότητας, •Για την ισότιμη συμμετοχική και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση που θέλουμε ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ας δούμε και πιο αναλυτικά μερικούς από τους βασικούς τομείς δράσης της Δημοτικής πολιτικής την κριτική μας και μέσα από αυτά και τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει επιτρέψτε μας να ξεκινήσουμε με το μεγάλο πρόβλημα των ημερών και του επόμενου καλοκαιριού Νερό – ύδρευση 2018

Το τελευταίο διάστημα, αν και χειμώνας η πόλη αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υδροδότηση της. Το πρόβλημα είναι: –Διαχρονικό πρόβλημα, με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών. Έγιναν έργα πολλών εκατομμυρίων που όμως δεν κατάφεραν ( ; ) να λύσουν το σημαντικό αυτό πρόβλημα, που η λύση του ήταν και είναι δίπλα μας. Και δεν είναι άλλη από την Αξιοποίηση Αλμυρού –Τα δίκτυα έχουν απώλειες νερού 50 % ( παραγωγή με καταγραφή) χρόνια τώρα. Αποτελέσματα αντιμετώπισης μηδενικά … Σήμερα υλοποιούνται κατασκευές νέων δικτύων χωρίς παράλληλες εργασίες και υποδομή αυτοματοποίησης ελέγχου. και όλα αυτά γιατί οι προτεραιότητες και οι επιλογές ήταν άλλες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση