HomeHL-9Τοπίο στην ομίχλη τα Χανιά – Τί λέει ο Μ. Λέκκας

Τοπίο στην ομίχλη τα Χανιά – Τί λέει ο Μ. Λέκκας

Υγρασία και άπνοια έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη σκόνη «πνίγηκαν» τα Χανιά, καθώς πυκνή ομίχλη σκέπασε την πόλη από νωρίς το πρωί. Το φαινόμενο προκλήθηκε από τα υψηλά ποσοστά υγρασίας σε συνδυασμό με την άπνοια που επικρατούσε με αποτέλεσμα να «θολώσει» ο ουρανός και να «κρύψει» τα Χανιά από τον ορίζοντα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από την περιορισμένη ορατότητα που ανάγκαζε τους οδηγούς να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή.

Υπενθυμίζεται πως οι μετεωρολόγοι περιμένουν σήμερα νεότερη «επέλαση» της αφρικανικής σκόνης, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις της οποίας αναμένονται τις βραδινές ώρες στο Ηράκλειο.

Η φωτογραφία που ακολουθεί αναρτήθηκε στην ομάδα «ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ» στο facebook από την χρήστη Zoe Giannoglou.

xania

Τοπικές οι ομίχλες λέει ο Μ. Λέκκας

Τοπικό χαρακτηρίζει το φαινόμενο ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:
«Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη διατήρηση της καλοκαιρίας για το επόμενο διάστημα. Μια καλοκαιρία όμως που διαταράσεται απο συνθήκες που ευνοούν τη δημιουργία κατα τόπους ομιχλών, λόγω υψηλών ποσοστών υγρασίας και άπνοιας, υψηλών θερμοκρασιών λόγω μιας θερμής εισβολής στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης, αλλά και το πλέον δυσμενές είναι η επανέναρξη των προγνωστικών τάσεων για μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.
Η παρακολούθηση των νεότερων δεδομένων, ιδιαίτερα για τη μεταφορά της σκόνης, είναι απολύτως αναγκαία για το επόμενο διάστημα, μιας και αυτή η τάση μεταφοράς, με τις διακυμάνσεις της, διατηρείται πιθανά μέχρι και την Κυριακή.

Πρέπει να σας επισημάνω οτι στην μεταφορά Αφρικανικής σκόνης λαμβάνονται υπόψη δύο σημαντικά προγνωστικά στοιχεία, το πρώτο είναι τα δεδομένα μεταφοράς του συνολικού φορτίου σκόνης, που προκαλεί ως επι το πλείστον την θολότητα της ατμόσφαιρας, περιορίζοντας ακόμη και την οριζόντια ορατότητα, το δεύτερο στοιχείο είναι η μεταφορά συγκεντρώσεων εισπνεόμενων μικρο-σωματιδίων για τις οποίες συγκεντρώσεις έχουν θεσπισθει και τα όρια επικινδυνότητας για τις ευπαθείς ομάδες του κοινωνικού συνόλου.

Για το δεύτερο αυτό στοιχείο στο οποίο δίδεται και μεγαλύτερη σημασία φαίνεται με τα εως τώρα δεδομένα οτι θα υπερβεί το όριο που έχει θεσπισθεί (50 μgr/ κυβ. μέτρο αέρα) αλλά όχι στο βαθμό που παρατηρήθηκε στο τρίτο δεκαήμερο Μαρτίου (τα τελευταία βέβαια δεδομένα, σε συνδιασμό με τις πραγματικές μετρήσεις μας δίνουν καλύτερη εικόνα). Σε κάθε περίπτωση οι προγνωστικές τάσεις των αναφερόμενων συγκεντρώσεων δεν θα πρέπει να προκαλούν πανικό και η γνώση είναι αρκετή, ακόμη και για τις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας. Πάντως αυτή την ώρα και τα προγνωστικά δεδομένα αλλά και οι μετρήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά έως και ασήμαντα επίπεδα συγκεντρώσεων».

Διαφήμιση
Διαφήμιση