HomeHL-9Μην ενοχλείτε την Πυροσβεστική χωρίς λόγο!

Μην ενοχλείτε την Πυροσβεστική χωρίς λόγο!

Περιορίζονται οι ψεύτικες κλήσεις στο 199 – Πόσα περιστατικά καταγράφηκαν το 2017 στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η δουλειά τους είναι ιδιαίτερα απαιτητική και επικίνδυνη. Χρειάζεται άρτια εκπαίδευση, θάρρος, αυτοθυσία, ενσυναίσθηση και φυσικά αλτρουϊσμό. Ο λόγος για τους πυροσβέστες, τους πρώτες ήρωες κάθε παιδιού, οι οποίοι παραμένουν μονίμως σε ετοιμότητα για να συνδράμουν σε πλήθος περιστατικών βοηθώντας όλους εμάς, όταν βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση.

Συχνά όμως συμβαίνει, οι βάρδιες πίσω από τον τριψήφιο αριθμό άμεσης ανάγκης «199», να βρίσκονται αντιμέτωπες με φάρσες, ή με κλήσεις συνδρομής για τα λεγόμενα «ψευδή περιστατικά» όπως καταγράφονται και επίσημα. Καλώντας κάποιος για … πλάκα την Πυροσβεστική, πέρα από το ανήθικο του πράγματος, δημιουργεί μια κατάσταση κατά την οποία κινητοποιούνται εργαζόμενοι χωρίς λόγο, χάνονται εργατοώρες μάταια, και σπαταλώνται καύσιμα και αναλώσιμος εξοπλισμός.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψευδή αυτά περιστατικά φαίνεται πως βαίνουν μειούμενα, καθώς οι πυροσβέστες που απαντούν στο «199» μπορούν από την εμπειρία τους να καταλάβουν ποιος τους κάνει πλάκα και ποιος βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος για το 2017, στην Κρήτη καταγράφηκαν συνολικά 2.244 αστικά συμβάντα εκ των οποίων τα 855 αφορούσαν σε πυρκαγιές, 1.035 σε παροχή βοήθειας, 269 αντιστοιχούσαν σε απεγκλωβισμούς από ασανσέρ ενώ οι ψευδείς αναγγελίες, στη διάρκεια ολόκληρου του έτους ήταν 85. Από αυτές οι 18 καταγράφηκαν στον νομό Ηρακλείου, οι 22 στο Ρέθυμνο και οι 45 στα Χανιά, ενώ καμία δεν υπήρξε στον νομό Λασιθίου.

astika-symvanta

Η μείωση των ψευδών περιστατικών αποδεικνύεται και από τη σύγκριση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Τα περισσότερα αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Κεντρική Μακεδονία με 575, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 454, στη Δυτική Ελλάδα με 359 και στην Ήπειρο με 328, ενώ την … πρωτοκαθεδρία έχει η Αττική με 2.561 ψευδείς αναγγελίες στην Πυροσβεστική. Για το 2017 πάντως καταγράφηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο 5.035 ψεύτικες κλήσεις.

«Για μας είναι εύκολο να καταλάβουμε πότε κάποιος μας κάνει φάρσα» λένε στο cretapost.gr στελέχη του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Ηράκλειο. «Συνήθως μικρά παιδιά παίζουν με αυτόν τον τρόπο, γιατί οι ενήλικες δεν αποφασίζουν εύκολα να κάνουν κάτι τέτοιο. Εξάλλου, είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε ποιος μας καλεί ακόμη και αν εκείνος πιστεύει ότι τηλεφωνεί με απόκρυψη. Έχουμε πολύ λίγα τέτοια περιστατικά».

Διαφήμιση
Διαφήμιση