HomeHL-9Συντονισμένη προσπάθεια για την αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής

Συντονισμένη προσπάθεια για την αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής

Σύσκεψη παρουσία του Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής Χαράλαμπου Κασίμη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης και των αρμόδιων Υπουργείων με στόχο την αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς έκανε λόγο σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη και θεσμικών εκπροσώπων.

georgikh-sxolh2

Η αξιοποίηση της Σχολής Μεσσαράς προβλέπεται στο στρατηγικό σχεδιασμό που έχει ψηφίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τον πρωτογενή τομέα. Ο χώρος ανήκει στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και στόχος είναι ν’ αξιοποιηθεί όπως έχει ζητήσει η Περιφέρεια Κρήτης με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης παρουσιάστηκε το πλάνο ανάπτυξης από τον μελετητή Γιώργο Πετράκη για την αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς ως Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη – παρουσίαση, παράλληλα. παρόντες μαζί με τον Γ.Γ. Χ. Κασίμη και τον Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, ήταν: Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Γεώργιος Καρέτσος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αθανάσιος Βλάχος, ο Γιώργος Χουρδάκης Διευθυντής του Γραφείου του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης Γιώργος Μαυρογιάννης, ο Συντονιστής  ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Γιάννης Παυλιδάκης και Υπηρεσιακοί Παράγοντες.

georgikh-sxolh3

«Για πρώτη φορά γίνεται αυτή η συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και των Υπουργείων. Είναι μια σημαντική στιγμή γιατί επιβεβαιώνεται η πρόθεση όλων μας να υλοποιηθεί η παρέμβαση για τη Σχολή Μεσαράς. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τους τοπικούς φορείς τον επόμενο μήνα για να συζητηθεί αναλυτικά και διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, αναφέροντας πως αναμένονται εξελίξεις μέσα στο 2018 με την εμπλοκή Τοπικής, Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των Υπουργείων.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία της Περιφέρειας σημείωσε πως προηγήθηκε μια εξαίρετη δουλειά από την αρμόδια για την επαναδραστηριοποίηση του Γεωργικού Σταθμού Μεσσαράς Αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου και εξήγησε πως απαιτείται ένα βιώσιμο, ρεαλιστικό σχέδιο. Υπογράμμισε δε πως παράλληλος στόχος είναι να προχωρήσει και η αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων με την παραχώρηση της στην Περιφέρεια από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, διότι «κι αυτό θα είναι ένα μεγάλο οραματικό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και της Μεσογείου στον κτηνοτροφικό τομέα», όπως δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

georgikh-sxolh4

Από την πλευρά του ο κ. Κασίμης δήλωσε πως κοινός στόχος των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας είναι η αξιοποίησης της Σχολής στη Μεσσαρά «ώστε πραγματικά να αποτελέσει ένα παράδειγμα κατάρτισης, εκπαίδευσης, χρήσης της καινοτομίας και της έρευνας προς όφελος του αγροτικού κόσμου». Σύμφωνα με τον ίδιο η Σχολή μπορεί να γίνει παράδειγμα «για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο που θέλουμε να κτίσουμε και θα στηρίζεται στη γνώση, την έρευνα, τη καινοτομία, στη κατάρτιση και προφανώς στη προσπάθεια που κάνουμε να ενισχύσουμε το παραγωγικό πρότυπο στον αγροτικό τομέα, επενδύοντας στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων αλλά και στη διασύνδεση με τη μεταποίηση και με τον τουρισμό».

Την ευχή να αποτελέσει «ένα πρώτο πιλοτικό έργο που θα επαναληφθεί σε άλλες περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας», εξέφρασε ο κ. Χουρδάκης σημειώνοντας πως το υπουργείο στηρίζει το σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων στην περιοχή της Μεσσαράς. «Εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της χώρας για τη μετάβαση σ’ ένα νέο μοντέλο οικονομίας. Δηλαδή, στην οικονομία της γνώσης που θα στηρίζεται στη γνώση που θα παράγεται από την έρευνα και στη καινοτομία», είπε και ανακοίνωσε πως υπάρχει η «σύμπραξη όλων των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων της Κρήτης και θέλουμε να αποτυπωθεί στη συνέχεια του έργου». Τόνισε δε πως με την πρόσφατη ψήφιση νόμου από το Υπουργείο Παιδείας, «έχει ανοίξει ο δρόμος των διετών επαγγελματικών προγραμμάτων κατάρτισης που θα θέλαμε να τα δούμε να υλοποιούνται, ίσως για πρώτη φορά στη Μεσσαρά».

Διαφήμιση
Διαφήμιση