HomeHL-9Έχει “πλημμυρίσει” η αγορά της Κρήτης με… αιγυπτιακές πατάτες

Έχει “πλημμυρίσει” η αγορά της Κρήτης με… αιγυπτιακές πατάτες

Την ίδια ώρα που οι ντόπιες παραμένουν αδιάθετες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αιγυπτιακές πατάτες, οι οποίες πωλούνται ως ντόπιες, έχει “πλημμυρίσει” το τελευταίο διάστημα η αγορά του Ηρακλείου, με τους οπωροπώληδες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών για να επιλέγουν σωστά τα τρόφιμα που προμηθεύονται.

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι ποσότητες πατάτας που διατίθενται στην αγορά είναι αιγυπτιακής προέλευσης, με τον καταναλωτή να μην είναι σε θέση να τις εντοπίζει εύκολα, με αποτέλεσμα να τις αγοράζει ως ντόπιες.

patates

Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που μεγάλες ποσότητες παραμένουν αδιάθετες στις αποθήκες των παραγωγών σε Λασίθι και Μεσσαρά, με τους ίδιους να κάνουν λόγο για μεγάλη οικονομική ζημία, που έχουν υποστεί.

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο Πρόεδρος Οπωροπωλών Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, όταν αγοράζουν πατάτες.

“Έχει πλημμυρίσει ο τόπος από αιγυπτιακές πατάτες. Τις πλένουν και τις παρουσιάζουν ως ντόπιες, την ίδια ώρα που υπάρχουν πάρα πολλές δικές μας πατάτες αδιάθετες. Αντί να φεύγουν αυτές, πωλούνται μόνο οι Αιγυπτιακές. Εκεί χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, τα οποία έχουν απαγορευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση” επισημαίνει ο ίδιος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, η μέγιστη τιμή που πωλούνται οι ντόπιες πατάτες φτάνει τα 0,70 λεπτά το κιλό, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή και των αιγυπτιακών. Ωστόσο η εισαγωγή τους είναι πολύ πιο φθηνή κι έτσι επιλέγονται αυτές.

“Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί. Πλένουν τις συγκεκριμένες πατάτες και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τραυματίζεται ο φλοιός τους, με αποτέλεσμα τα μικρόβια να εισχωρούν μέσα στην πατάτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Καλό είναι να επιλέγουν πατάτες, οι οποίες δεν είναι καθαρές, αλλά έχουν πάνω χώμα” αναφέρει ο Πρόεδρος των Οπωροπωλών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση