HomeHL-GreeceΠανικός στην κυβέρνηση για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον ΕΦΚΑ

Πανικός στην κυβέρνηση για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον ΕΦΚΑ

Αντιδράσεις κυβέρνησης και επαγγελματικών φορέων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πανικό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) που αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ της Κυριακής και με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που καταλαμβάνει όλους του ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, κ.λπ.), ενώ από την άλλη πλευρά οι πρόεδροι των φορέων ελευθέρων επαγγελματιών, κάνουν λόγο για επαγγελματική σωτηρία χιλιάδων φορολογουμένων.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε με ισχυρότατη πλειοψηφία (17 έναντι 25) αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγαλου (ασφαλιστικός νόμος 4387/2016) ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κλπ.) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Ο «πατέρας» του ασφαλιστικού νόμου, ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι αν υπάρξει η απόφαση του ΣτΕ τότε ο νόμος προφανώς θα αναπροσαρμοστεί και προσέθεσε ότι η ουσία του νόμου, που είναι η ισορροπία των κανόνων, θα διατηρηθεί.

Γιώργος Κουτρουμάνης

Παράλογη η ευθεία σύνδεση εισφορών-εισοδήματος, χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ακόμη, επισήμανε ο Γιώργος Κουτρουμάνης ότι δύο είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα: αφενός η παράλογη ευθεία σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και αφετέρου το γεγονός ότι δεν τηρείται καμία αναλογικότητα.

Παράλληλα ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι με την απόφαση του ΣτΕ «ανατρέπεται όλο το οικοδόμημα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του». Σύμφωνα με τον ίδιο «η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αλλάξει το νόμο και προσέθεσε: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να το αλλάξει εύκολα, θα υποχρεωθεί σε μεγάλες αναπροσαρμογές».

Δημήτρης Βερβεσός

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός έκανε λόγο για «ιστορική δικαίωση» και «ανάσταση» των δικηγόρων μετά την απόφαση του ΣτΕ και προσέθεσε: «Παλέψαμε και δώσαμε μάχη στα δικαστήρια καταγγέλλοντας το νόμο ως αντισυνταγματικό. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης. Αν τα πράγματα είναι έτσι θα πρέπει ο νόμος Κατρούγκαλου να αποτελέσει παρελθόν»

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

«Είχαμε πει ότι ο νόμος αυτός θα φέρει τεράστια προβλήματα στους διπλωματούχους μηχανικούς. Πάνω από το 80% είναι σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορεί να βγάλει ασφαλιστική ενημερότητα καθιστώντας απαγορευτική τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς» τόνισε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Νίκος Μήλης.

Αναλυτικότερα, επισήμανε ότι «το ασφαλιστικό καταστρέφει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας» και πρόσθεσε «θεωρούμε ότι το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει εν ονόματι της Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση να σταματήσει να δημεύει τον κόπο των Ελλήνων επιστημόνων».

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

“Γενναία” χαρακτήρισε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ενώ υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή τόσο ο Ι.Σ.Α. όσο και άλλοι Σύλλογοι επιστημόνων είχαν προειδοποιήσει, ότι με αυτή τη φορολογία και τα έσοδα για το κράτος θα μειωθούν αλλά και πολλοί θα αναγκαστούν να φύγουν στο εξωτερικό. Όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης “τα τελευταία πέντε χρόνια και κυρίως τα τελευταία δύο, έφυγαν πολλοί γιατροί στο εξωτερικό επειδή δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω του ΕΦΚΑ. Και συνέχισε : « Αυτός που πληγώνεται επίσης είναι ο πολίτης. Ιατρεία και εργαστήρια κλείνουν καθημερινά και αυτό που θα προκύψει, θα είναι κάποια μεγάλα συμφέροντα υγείας να γίνουν μονοπώλιο, να μονοπωλήσουν και τις τιμές και να ακριβύνει η υγεία για τον πολίτη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πατούλης στο ΘΕΜΑ 104,6.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

«Πολύ θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τον ΕΦΚΑ και τους υγειονομικούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, «καθώς ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία».

Ακόμη, επισήμανε : «Θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.

«Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, οι διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ θα συνεχιστούν ενώ η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση