HomeHL-GreeceΈρευνα: Τουρκία και Γερμανία οι μεγαλύτερες απειλές για την Ελλάδα

Έρευνα: Τουρκία και Γερμανία οι μεγαλύτερες απειλές για την Ελλάδα

Του ΕΛΙΑΜΕΠ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Τουρκία και η….Γερμανία είναι οι χώρες που απειλούν περισσότερο την Ελλάδα. Η Ρωσία είναι ο καλύτερός σύμμαχός μας στο «πολύ σημαντικό ζήτημα» της ονομασίας της πΓΔΜ. Η γειτονική χώρα δεν απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας αλλά την ιστορική κληρονομιά. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί καμία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» αν και θα ήταν προς το συμφέρον μας η ταχεία λύση του ζητήματος. Καμία συμφωνία που να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» και συγκρατημένη αισιοδοξία για την αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας μας.

Αυτά είναι επιγραμματικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την δημοσκόπηση για το ζήτημα της ονομασία της πΓΔΜ που διεξήγαγε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και χρηματοδοτήθηκαν από το Institute for the Study of Human Rights του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 23 Ιανουαρίου 2018 και 25ης Ιανουαρίου 2018, σε δείγμα 1071 ερωτηθέντων, σε εθνικό επίπεδο αποτελεί μια περιεκτική ανάλυση όλων των βασικών θεμάτων που αφορούν στην διαφορά για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και των σχέσεων με την Ελλάδα σκιαγραφώντας μια κοινή γνώμη στην Ελλάδα που λειτουργεί με γνώμονα τα συναισθηματικά κριτήρια και εμφανίζεται γεμάτη από παράδοξα και ασυνέπειες.

Άμεση λύση στο ζήτημα αλλά «όχι» στην χρήση του όρου «Μακεδονία»

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση το 65% των Ελλήνων θεωρεί τη λύση του ονόματος ως «πολύ σημαντικό ζήτημα», με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται μεταξύ των γυναικών (70,5%) των κατοίκων της Βορείου Ελλάδας (69%) και μεταξύ των πολιτών που δηλώνουν ότι βρίσκονται στο κέντρο και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Τα χαμηλότερα ποσοστά σχετικά με την σπουδαιότητα του ζητήματος καταγράφονται μεταξύ των ανδρών (59%), των κατόχων διδακτορικού τίτλου σπουδών (52%) και στους πολίτες που δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (60%).

Συνολικά οι ερωτηθέντες θεωρούν σε ποσοστό 53% πως η άμεση λύση του ζητήματος του ονόματος της πΓΔΜ είναι «πολύ σημαντική, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αρνείται κάθε χρήση του όρου «Μακεδονία» από την γείτονα χώρα. Συγκεκριμένα, το 71,5% των ερωτηθέντων απορρίπτει κάθε συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής λύσης, ενώ το 22,5% απάντησε ότι θα δεχόταν μια σύνθετη ονομασία.

Συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, η δημοσκόπηση αποτυπώνει μεγάλη αύξηση σε όσους απορρίπτουν συλλήβδην μια σύνθετη ονομασία. Η πιο συμβιβαστική στάση εντοπίζεται στους πολίτες που βρίσκονται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος και στο κέντρο, με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν μια συμβιβαστική λύση σε ποσοστό 31%, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που απορρίπτουν κάθε συμβιβασμό σε ποσοστό 81,5%.

Κληθέντες να απαντήσουν για την ισχύ της ελληνικής θέσης διεθνώς, συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (ποσοστό 45,5%), την χαρακτηρίζουν ως «σταθερή», ένα ποσοστό 38% θεωρεί τη θέση της Ελλάδα χειρότερη από το 2016, ενώ το 15,5 απάντησε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ισχυρότερη κατάσταση από το 2016. Παρόμοια είναι και η απάντηση σχετικά με την ισχύ της ελληνικής θέσης τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το 44% να θεωρεί πως θα παραμείνει «σταθερή», το 33% να εμφανίζεται απαισιόδοξο και το 17% να εκφράζει την αισιοδοξία του για ισχυροποίησή της.

Η Τουρκία και η … Γερμανία οι μεγάλες «απειλές» για την Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσει των ερωτηθέντων για τις χώρες που θεωρούν ως πιθανές απειλές για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, όχι απλώς γιατί περισσότεροι Έλληνες από το 2016 δεν χαρακτηρίζουν καμία χώρα ως «απειλή», κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη αισιοδοξίας για τη διεθνή θέση της χώρας μας, αλλά και διότι οι Έλληνες θεωρούν τη Γερμανία την μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα μετά την Τουρκία!

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποια χώρα θα θεωρούσατε απειλή για την Ελλάδα», το 33,5 απαντά «καμία», το 50,5% την Τουρκία, το 4,5% την Γερμανία, ενώ η πΓΔΜ χαρακτηρίζεται ως «απειλή» από το 2,5%. Η Ρωσία και η Βουλγαρία είναι οι χώρες που δεν ανησυχούν καθόλου τους Έλληνες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία χαρακτηρίζονται μικρότερη απειλή από την πΓΔΜ.

Αναφορικά με τον ρόλο των διεθνών δυνάμεων στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, οι Έλληνες πολίτες χαρακτηρίζουν τη Ρωσία ως τον καλύτερο σύμμαχό μας, ενώ θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και συγκεκριμένα η Γερμανία εξυπηρετούν περισσότερο τα συμφέροντα της πΓΔΜ από τα ελληνικά.

Οι πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις της πΓΔΜ εις βάρος της Ελλάδας σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ανησυχεί τους Έλληνες λιγότερο από την παραποίηση της ιστορίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 60,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι υφίσταται κίνδυνος εδαφικών διεκδικήσεων από τη γείτονα, ενώ το 72,5% θεωρεί μεγαλύτερη απειλή την «παραποίηση της ιστορίας».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση