HomeHL-GreeceΣοβαρό επεισόδιο με τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω

Σοβαρό επεισόδιο με τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω

Αμεση αντίδραση του στρατού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε αργά το βράδυ στη Ρω, όταν τουρκικό ελικόπτερο έκανε χαμηλές διελεύσεις πάνω από το νησί με την ελληνική φρουρά να απαντάει δυναμικά.

Σύμφωνα με το militaire.gr το επεισόδιο σημειώθηκε περίπου στις 23.30 χθες το βράδυ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε άμεση και δυναμική αντίδραση από τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να αποχωρήσει άμεσα και το περιστατικό λήξει εκεί.

Οι πληροφορίες λένε ότι  η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων ήταν όσο έπρεπε δυναμική και αποτελεσματική. Μάλιστα πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα από την ελληνική στρατιωτική φρουρά προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο παραβίασης του FIR Αθηνών, καθώς την Κυριακή του Πάσχα έγιναν δύο παραβιάσεις στη νήσο Παναγιά, στις Οινούσσες, από δύο τουρκικά F-16.

Η νήσος Ρω

Η Ρω ή Άγιος Γεώργιος, η αρχαία Ρώγη ή Ρόπη, είναι νησίδα που βρίσκεται στα δυτικά του Καστελόριζου και σε απόσταση 5.600 μ. από τις τουρκικές ακτές.

Το νησί χρησίμευε ως κρίκος στην αλυσίδα στρατιωτικών παρατηρητηρίων του Ροδιακού κράτους. Μικρό οχυρό αποτελούμενο από κεντρικό ορθογώνιο πύργο, αρχικά διώροφο, βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή μικρού λόφου. Σώζεται σε ύψος 4μ. περίπου, κτισμένο με το ισόδομο σύστημα. Στην εσωτερική πλευρά των τείχων υπάρχει ενίσχυση από μικρότερους αποστρογγυλευμένους λίθους ενώ επισκευές και συντήρηση πρέπει να έγιναν κατά τη βυζαντινή και ιπποτική εποχή. Ο διπλός εξωτερικός περίβολος μαζί με τους ισχυρούς τοίχους μαρτυρεί ότι το οχυρό δεν ήταν απλή φρυκτωρία αλλά σημαντική στρατηγική θέση. Στο εσωτερικό βρίσκουμε την δεξαμενή επενδυμένη με υδραυλικό κονίαμα (κουρασάνι). Χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ. Στα νεώτερα χρόνια ο θρύλος αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Λάμπρο Κατσώνη ως ορμητήριο.

Η Κυρά της Ρω,  Δέσποινα Αχλαδιώτη

Εκεί βρίσκεται το μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Η ξακουστή Κυρά της Ρω, μοναδική κάτοικος του νησιού για πολλά χρόνια ύψωνε κάθε μέρα για δεκαετίες την Ελληνική σημαία, μέχρι το 1982 οπότε και απεβίωσε. Αντίγραφο του μνημείου βρίσκεται στη Μεγίστη. Η νησίδα Ρω διαθέτει δύο παραλίες, τον Άγιο Γεώργιο και τη Στρογγύλη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση