HomeΕΛΛΑΔΑΠρόσφυγες καθαρίζουν τις παραλίες της Λέρου

Πρόσφυγες καθαρίζουν τις παραλίες της Λέρου

Κάθε Κυριακή μαζεύονται και καθαρίζουν τις ακτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν βρεθείτε στη Λέρο μία από τις επόμενες Κυριακές, μπορεί να αντικρίσετε μια ασυνήθιστη εικόνα. Ομάδες προσφύγων που φιλοξενούνται στο hotspot του νησιού επιβιβάζονται στα βαν της Echo100Plus, φορούν πλαστικά γάντια και καθαρίζουν διαφορετικές παραλίες του νησιού κάθε εβδομάδα. Η δραστηριότητα αυτή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2017 και πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα με την υποστήριξη των εθελοντών της οργάνωσης «Echo100plus» που διαχειρίζονται το «The Hub Leros», ένα κέντρο που προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικές δραστηριότητες σε ενήλικες πρόσφυγες αλλά και μειονεκτούντα μέλη της κοινότητας της Λέρου.

Η παραμονή των προσφύγων στα hotspot των νησιών συνήθως διαρκεί αρκετούς μήνες και οι αιτούντες άσυλο περνούν το χρόνο τους περιπλανώμενοι στον άγνωστο για εκείνους και προσωρινό τόπο διαμονής, ενώ στις καλύτερες των περιπτώσεων παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διοργανώνονται από ΜΚΟ, όπως η Echo100Plus στη Λέρο. Αρκετοί από τους προσφυγές στη Λέρο έχουν εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσουν εθελοντικά με οποιοδήποτε τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο νησί. Μια παράξενη πραγματικά επιθυμία σε ακόμα πιο παράξενους καιρούς που δείχνει ότι η αλληλεγγύη υπερβαίνει τα γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια…

Οι εθελοντές που συμμετάσχουν στα προγράμματα της Echo100Plus, ορμώμενοι από αυτή την ιδέα ξεκίνησαν τη δραστηριότητα καθαρισμού παραλιών της Λέρου που λαμβάνει χώρα κάθε Κυριακή. Προς έκπληξη όλων, η πρωτοβουλία έχει λάβει αρκετά μεγάλη ανταπόκριση καθώς κάθε φορά συμμετέχουν 15-20 πρόσφυγες με την υποστήριξη των εθελοντών. Μέχρι σήμερα, έχουν καταφέρει να καθαρίσουν παραλίες στο Λακκί, στα Άλιντα και στον Ξηρόκαμπο και ευελπιστούν να συνεχίσουν σε μια προσπάθεια να ομορφύνουν ακόμα περισσότερο τη Λέρο. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα εθελοντισμού και προστασίας του περιβάλλοντος και η ενεργοποίησή τους για ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, ευελπιστούν ότι η συνεισφορά σε ένα προσωρινό τόπο διαμονής που δεν ήταν η επιλογή τους, προσφέρει κατά κάποιο τρόπο το αίσθημα πως ανήκουν κάπου.

Οι συμμετέχοντες φαίνεται να έχουν ένα αίσθημα περηφάνιας και ικανοποίησης, αφήνοντας πίσω τους μια καθαρότερη παραλία στο τέλος της δραστηριότητας και αυτό δίνει κίνητρο στην ομάδα της Echo100Plus να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, κινητοποιώντας οργανώσεις και δήμους και άλλων νησιών σε παρόμοιες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα ερευνά και σχεδιάζει δράσεις σχετικά με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων και πιθανές συνεργασίες με οργανώσεις που εξειδικεύονται στην προστασία του περιβάλλοντος και στην διαχείριση των απορριμμάτων

H Echo100Plus είναι μια αυστριακή φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2012 από μια παρέα φίλων από την Αυστρία που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. Αρχικά, η οργάνωση επικέντρωσε τις προσπάθειες σε δράσεις με σκοπό την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα, που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση. Η Echo100Plus δρα ως ενδιάμεσος σύνδεσμος μεταξύ ΜΚΟ και ιδιωτικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουν ως κοινό σκοπό τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση, τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων οργανώσεων, επέκτεινε τη φιλανθρωπική της δράσης με σκοπό την υποστήριξη των προσφύγων και των αλληλέγγυων οργανώσεων.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση