HomeΚΟΣΜΟΣΟ Γερμανός ΥΠΕΞ χαιρετίζει τη νίκη Όρμπαν

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαιρετίζει τη νίκη Όρμπαν

Καλεί την ΕΕ να εγκαταλείψει την αλαζονεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη σαρωτική νίκη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στις εκλογές στη χώρα του χαιρέτισε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, νίκη που του εξασφάλισε ακόμα μία τετραετία. Παράλληλα ο Ζεεχόφερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει την «πολιτική αλαζονείας και πατροναρίσματος» απέναντι σε μικρότερα κράτη μέλη όπως η Ουγγαρία.

Ο Ζεεχόφερ, μέλος του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος CSU, εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, και επί μακρόν υποστηρικτής του Όρμπαν, δήλωσε πως τα αποτελέσματα των εκλογών αποδεικνύουν πως ο Όρμπαν απολαμβάνει μεγάλη υποστήριξη από τον πληθυσμό της Ουγγαρίας.

Συνέστησε δε στην ΕΕ να επιδιώξει πιο «λογικές» σχέσεις με την Ουγγαρία και άλλα μικρότερα κράτη μέλη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Θεωρούσα πάντα πως είναι λανθασμένη αυτή η πολιτική της αλαζονείας και του πατροναρίσματος όσον αφορά μεμονωμένα κράτη μέλη» δήλωσε ο Ζεεχόφερ στους δημοσιογράφους πριν από συνάντηση της ηγεσίας της CSU.

Τον Όρμπαν συνεχάρη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Συγχαρητήρια στον Βίκτορ #Orban και το #Fideszmpsz για την καθαρή νίκη τους στις ουγγρικές εκλογές. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι μαζί σας για κοινές λύσεις στις ευρωπαϊκές προκλήσεις» έγραψε ο Γερμανός ευρωβουλευτής στο Twitter.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός και το κόμμα του Fidesz είναι μέλη του ΕΛΚ, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο ΕΛΚ ανήκουν ακόμη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η στάση του ΕΛΚ είχε προκαλέσει έντονη κριτική από τους συναδέλφους τους των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, που χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την υποστήριξη του Μάνφρεντ Βέμπερ και του Ζοζέφ Ντολ στον Βίκτορ Όρμπαν. «Ο Βέμπερ και οι συνάδελφοί του πρέπει να αισθάνονται ντροπή που έβαλαν την κομματική φιλία πάνω από τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία» ανέφεραν οι πρόεδροι των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ και Σκα Κέλερ σε ανακοίνωσή τους.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση