HomeΚΟΣΜΟΣΤι σημαίνει για την Ευρώπη η συντριπτική νίκη του εθνικιστή Όρμπαν

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η συντριπτική νίκη του εθνικιστή Όρμπαν

Στην Ουγγαρία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενισχυμένος και θριαμβευτής βγαίνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, γεγονός που θα του επιτρέψει να συνεχίσει και να εδραιώσει τη συγκέντρωση των εξουσιών και τις αντιπαραθέσεις του με την ΕΕ.

Η επιτυχία του χαρακτηρίζεται άνευ προηγουμένου. Με σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια καταμετρημένα και έπειτα από την έντονη κινητοποίηση των ψηφοφόρων του, το Φιντές συγκέντρωσε το 48,8% των ψήφων έχοντας προβάδισμα σχεδόν 30 μονάδων από το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ. Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στο Φιντές 133 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 199 και άρα ξανά την υπερπλειοψηφία, όπως και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2010 και το 2014, κάτι που θα του επιτρέψει να μπορεί να περνά συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

«Η χώρα είναι πορτοκαλί», το χρώμα του Φιντές, ανέφερε στην πρώτη του σελίδα το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το Index.hu, ένας από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς ιστότοπους της Ουγγαρίας.

Η συμμετοχή έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ (69,26%, +7%) με ορισμένα εκλογικά τμήματα να παραμένουν ανοικτά τρεις ώρες μετά το πέρας του τυπικού χρονοδιαγράμματος της ψηφοφορίας, κάτι που δημιούργησε σε κάποιους την αίσθηση πως μπορεί να σημειωνόταν μια θεαματική ανατροπή. Αλλά ο εμφανώς ανακουφισμένος Όρμπαν εντέλει ανακοίνωσε την «ιστορική» νίκη της παράταξής του. «Αυτή είναι μια ιστορική νίκη, που μας δίνει τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, να υπερασπιστούμε την Ουγγαρία» είπε ο 54χρονος πρωθυπουργός στο πλήθος των υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στην όχθη του Δούναβη.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι του δεν βιάστηκαν να συγχαρούν τον 54χρονο Όρμπαν, ο εθνικιστικός λόγος του οποίου κατά «της μεταναστευτικής εισβολής», της πολυπολιτισμικότητας και της φερόμενης παρέμβασης των Βρυξελλών προβληματίζουν κάποια κράτη μέλη της ΕΕ.

Όμως, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Όρμπαν δεν είναι μόνος. Ο άνθρωπος που το 2015, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, ύψωσε φράχτη πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων για να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων στη χώρα του, παρομοιάζοντάς τους με «τρομοκράτες», εμφανίζεται ενδυναμωμένος από τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ήδη σύμμαχος με πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, στην εθνικιστική του σταυροφορία, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Αυστρία, σχηματίζοντας συμμαχία των χωρών που αντιτίθενται στους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Στη Βιέννη βρίσκεται στην εξουσία από τον Δεκέμβριο συνασπισμός των συντηρητικών και των ακροδεξιών. Στη Ρώμη η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού της δεξιάς που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.

«Η αντιστροφή των αξιών και η μαζική μετανάστευση που προωθεί η ΕΕ απορρίφθηκαν και πάλι» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο. Ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του αντι-ισλαμικού ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία επίσης συνεχάρη τον Όρμπαν. «Αυτό το παλιρροϊκό κύμα υπέρ του Φιντές δίνει στον Όρμπαν τεράστια νομιμοποίηση εξαιτίας του αυξημένου ποσοστού συμμετοχής» σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Ντάνιελ Χέγκεντους του Freedom House, ο οποίος προβλέπει την εντατικοποίηση «των επιθέσεων ενάντια στην αποδυναμωμένη κριτική της κοινωνίας των πολιτών».

Από το 2010 το Φιντές έχει φιμώσει και θέσει περιορισμούς σε πολλούς θεσμούς, όπως τα μέσα ενημέρωσης και η δικαιοσύνη, αλλά επίσης και τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού. Και όλα αυτά εντελώς νόμιμα χάρη στην υπερπλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο και χωρίς να συγκινείται από τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών διεθνών παρατηρητών.

Πριν τις εκλογές ο Όρμπαν είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να λάβει «ηθικά, πολιτικά και νομικά μέτρα» εναντίον των αντιπάλων του. Επίσης είχε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει έναν κατάλογο με τα ονόματα 2.000 ανθρώπων που πληρώνονται για να ανατρέψουν την κυβέρνησή του. «Γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι είναι, γνωρίζουμε τα ονόματά τους, για ποιον και πώς εργάζονται», είχε απειλήσει, θέτοντας στο στόχαστρο συγκεκριμένα μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τον Αμερικανό, ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος. Ένα νέο πακέτο μέτρο το οποίο έχει προετοιμαστεί για να εφαρμοστεί μετά τις εκλογές και έχει την επονομασία “Stop Soros” προβλέπει τη φορολόγηση των ΜΚΟ που «στηρίζουν τη μετανάστευση».

Παραιτήσεις στην αντιπολίτευση

Μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα να βάζει φτερά στην πλάτη του Όρμπαν, αφήνει όμως πίσω του διχασμένη την αντιπολίτευση, η οποία ηττήθηκε συντριπτικά και μπαίνει σε περίοδο ενδοσκόπησης.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό Γιόμπικ, που κατέβαλε προσπάθειες να προβάλει πιο «κεντρώα» και μετριοπαθή εικόνα, δεν κατάφερε να βελτιώσει την προ τετραετίας επίδοσή του και περιορίζεται στο 19,8% των ψήφων. Ο ηγέτης του Γκάμπορ Βόνα υπέβαλε την παραίτησή του.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα βλέπει το δικό του ποσοστό να περιορίζεται στο 12,4%. Το προεδρείο του επίσης υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Γκιούλα Μόλναρ. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτό που έγινε (και) αναγνωρίζουμε την απόφαση των ψηφοφόρων» δήλωσε ο Μόλναρ σε υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δημοσιογράφους.

Το κόμμα των πρασίνων (LMP) συγκεντρώνει το 6,9% των ψήφων.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση