HomeHL-EconomyΓιατί εμφανίζονται με λάθη οι εισφορές στον ΕΦΚΑ

Γιατί εμφανίζονται με λάθη οι εισφορές στον ΕΦΚΑ

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένονται οι διορθώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σοβαρά προβλήματα προκαλούν σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες τα λάθη στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ, ενώ ταυτόχρονα ακόμη και πολλοί είναι αυτοί που πληρώνουν αλλά εμφανίζονται στο σύστημα ως ανασφάλιστοι για την υγεία.

Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο στις καταβληθείσες εισφορές συμπεριλαμβάνονται -εκτός από τις κατά νόμο καταβλητέες- και εισφορές από αναγνώριση χρόνου ασφάλισης ή από καθυστερούμενες ή βεβαιωθείσες ή ακόμη και από δόσεις ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα τη μεγάλη και μη νόμιμη επιβάρυνσή τους.

Ταυτόχρονα ο ΕΦΚΑ έχει συμπεριλάβει στα φετινά ειδοποιητήρια τις καταβληθείσες εισφορές του 2016, ενώ με βάση τον νόμο θα έπρεπε να συμπεριλάβει τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2017.

Σύμφωνα με τον ν. 4387, τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών αποτελεί «το εισόδημα που προκύπτει από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται από 1/1/2018 οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές».

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την ισχύ του νόμου είναι ότι τα στοιχεία που αφορούν το προηγούμενο φορολογικό έτος είναι διαθέσιμα στον ΕΦΚΑ με μεγάλη καθυστέρηση και συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων (κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους).

Ετσι, οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2017 υπολογίστηκαν με βάση τα εισοδήματα για το έτος 2015.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2018 υπολογίζονται επί του 85% του αθροίσματος του εισοδήματος από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας του έτους 2017 και των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών του ίδιου έτους.

Για τους πρώτους μήνες του έτους 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2016 ως του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου έτους.

Στο μεταξύ προ ημερών τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ενεργοποιηθεί κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης κατά των ελεύθερων επαγγελματιών που καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά των 168 ευρώ, σε περίπτωση που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές, λόγω των λανθασμένων ειδοποιητηρίων, έδωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Όσον αφορά τη διόρθωση των λανθασμένων εισφορών στα ειδοποιητήρια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), διευκρινίστηκε ότι αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση