HomeHL-CultureΛεηλάτησαν Λαογραφικό Μουσείο και στα Ιωάννινα

Λεηλάτησαν Λαογραφικό Μουσείο και στα Ιωάννινα

Το Λαογραφικό Μουσείο Πωγωνιανής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ένα Λαογραφικό Μουσείο γίνεται στόχος διάρρηξης από αγνώστους. Αυτή τη φορά, η κλοπή που διαπιστώθηκε τη Μ. Πέμπτη έγινε στην ακριτική Πωγωνιανή με στόχο το τοπικό μουσείο που στεγάζεται στο ειδικά διαρρυθμισμένο κτίριο του παλιού μουσουλμανικού τεμένους.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, είχε παραβιαστεί η κεντρική είσοδος και είχαν κλαπεί 150 ευρώ, καθώς και πολλά εκθέματα, όπως έξι φυσιγγιοθήκες για βόλια, μεταλλικά κοσμήματα από παραδοσιακές γυναικείες στολές, παλιά νομίσματα και μία πιστόλα των αγωνιστών της οικογένειας Μπότσαρη. Τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές και είναι αντιπροσωπευτικά της ζωής και του λαϊκού πολιτισμού του Πωγωνίου και της Δερόπολης. Η τοπική Αστυνομία ερευνά την υπόθεση, ενώ δεν έγινε γνωστό πότε έγινε η διάρρηξη καθώς κανείς δεν είχε επισκεφτεί το μουσείο μετά τις 20 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι μια παρόμοια περίεργη διάρρηξη είχε διαπιστωθεί την Κυριακή των Βαΐων στο χωριό Μυρτόφυτο του Δήμου Παγγαίου στην Καβάλα, στο Λαογραφικό μουσείο του οποίου εισέβαλαν άγνωστοι και έκλεψαν παραδοσιακές στολές, αφήνοντας άθικτα πλήθος άλλα πράγματα! Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος που δημιούργησε το μουσείο είναι ανενεργός κι έτσι δεν είναι σαφές πότε έγινε η διάρρηξη. Οι εισβολείς έσπασαν ένα παράθυρο και άρπαξαν από την ιματιοθήκη 18 γυναικείες και πέντε ανδρικές παραδοσιακές στολές αξίας περίπου 9.000 ευρώ, καθώς και ένα παλιό πικάπ με δίσκους γραμμοφώνου και άλλες αντίκες αξίας περίπου 3.000 ευρώ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση