HomeHL-WorldΑυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα

Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα

10 οι νεκροί, 1.300 οι τραυματίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που επλήγη χθες από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια των διαδηλώσεων κοντά στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο θάνατος του Γιάσερ Μουρτάτζα, που εργαζόταν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ain Media στη Γάζα, ανεβάζει σε δέκα τους νεκρούς Παλαιστίνιους από τις χθεσινές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το φράχτη στα σύνορα. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την επιστροφή των προσφύγων σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ και τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας, αλλά το Τελ Αβίβ επιμένει ότι η Χαμάς οργανώνει τις διαδηλώσεις για να εξαπολύει επιθέσεις.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις δύο πλευρές να αποφεύγουν τις αντιπαραθέσεις και να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση μετά το θάνατο πριν από μία εβδομάδα σε ανάλογες διαδηλώσεις 19 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό περίπου 1400 – ο βαρύτερος απολογισμό σε μια ημέρα μετά τον πόλεμο του 2014 μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι διαδηλωτές έβαλαν χθες φωτιά σε λάστιχα για να δημιουργήσουν ένα προπέτασμα καπνού και να προστατευθούν από τους Ισραηλινούς ελεύθερος σκοπευτές, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πέντε σημεία της μήκος 65 χλμ μεθορίου μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ και πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότωφ. Μεταξύ των νεκρών ήταν κι ένας 16χρονος, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 1.300 άνθρωποι.

ΟΙ Παλαιστίνιοι λένε ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε άοπλους διαδηλωτές που δεν συνιστούσαν απειλή την περασμένη εβδομάδα και τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ ζήτησαν να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα, αλλά οι ΗΠΑ εμπόδισαν χθεσινή σχετική πρόταση του Κουβέιτ, όπως είχαν κάνει και πριν από μία εβδομάδα επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ηγεσία των Παλαιστινίων, «που απευθύνουν κάλεσμα στη βία ή στέλνουν διαδηλωτές -ανάμεσά τους και παιδιά- στο φράχτη των συνόρων γνωρίζοντας ότι μπορεί να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση