HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑποκάλυψη Handelsblatt για το ελληνικό χρέος

Αποκάλυψη Handelsblatt για το ελληνικό χρέος

Κοινό σχέδιο από ESM και Γαλλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Σχέδια για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050» υπέβαλαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Γαλλία, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Ο ESM και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου, της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται έγγραφο, με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές, εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη, εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.

Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια, ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιδρούσε πεισματικά, τονίζει η εφημερίδα. Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της, ήταν η τυποποιημένη απάντηση του τέως ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών.

«Αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η στάση αυτή του Βερολίνου θα τελειώσει» υπογραμμίζει η Handelsblatt.

Στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί από τον προκάτοχό του. Όχι μόνο οι πολιτικοί της ΕΕ, αλλά και οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το αναμένουν, καταλήγει η Handelsblatt.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση