HomeΕΛΛΑΔΑΟι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ζητούν εξοπλισμούς 1 δις

Οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ζητούν εξοπλισμούς 1 δις

Επιτροπή στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάγκη να καλυφθούν άμεσα τα κενά που υπάρχουν στο στράτευμα επεσήμαναν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνεδρίαση μίλησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΝ Νίκος Τσούνης και ο αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου.

Και οι τρεις παρουσίασαν στους βουλευτές την κατάσταση ως έχει στον κάθε κλάδο του στρατεύματος, αλλά και τις προτεραιότητες που είναι ανάγκη να καλυφθούν, προκειμένου να διατηρηθεί η αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση έχει σχεδόν έτοιμο νόμο ο οποίος θα προβλέπει με διαδικασίες fast track την προώθηση της κάλυψης των κενών στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα, όπως είπε στους βουλευτές, για τα κενά αυτά το ποσό που θα απαιτηθεί σε πρώτη φάση θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές, ο κ. Καμμένος θέλησε να βολιδοσκοπήσει τη διάθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα κόμματα εμφανίστηκαν θετικά στο να έρθει μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, από τη στιγμή που την αναγκαιότητα της επεσήμαναν και οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων.

Ένα άλλο θέμα που έθεσε ο υπουργός Άμυνας στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ο νόμος περί προμηθειών στους εξοπλισμούς των ενόπλων δυνάμεων. Οπως είπε ο υπουργός, ο συγκεκριμένος νόμος λειτουργεί με μεγάλες καθυστερήσεις και προκαλεί προβλήματα. Και γι’ αυτό το θέμα ο κ. Καμμένος ανέφερε πως πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστεί το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε οι διαδικασίες να γίνονται με πιο αποτελεσματικό και με πιο απλουστευμένο τρόπο.

Οι βουλευτές που πήραν μέρος στη χθεσινή συνεδρίαση εκτιμούν ότι λόγω των ηπίων τόνων που επικράτησαν ο υπουργός Άμυνας θα φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή για συζήτηση και φυσικά αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι από πού η κυβέρνηση θα εκταμιεύσει το κονδύλι του 1 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο στράτευμα.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επεσήμαναν την καθυστέρηση με την οποία ο υπουργός Άμυνας αναφέρεται σε αυτές τις ανάγκες, από τη στιγμή που είναι πιεστικές και άμεσες, όπως άλλωστε έκαναν και οι αρχηγοί των τριών Όπλων.

Αυτές οι ανάγκες και αυτά τα κενά έπρεπε να είχαν επισημανθεί και συζητηθεί πολύ πιο γρήγορα, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση