HomeHL-GreeceΈνα βήμα πιο μακριά ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ένα βήμα πιο μακριά ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Με τον Τσίπρα να θέλει Φώφη άνευ… Βενιζέλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά, με αιχμή τη συνταγματική αναθεώρηση, καλά κρατούν, την ώρα που η κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ φαίνεται ότι έχει ημερομηνία λήξης, με τους δύο εταίρους να απομακρύνονται ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο. Ωστόσο το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα στη Φώφη Γεννηματά προκαλεί έντονες αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να συγκρούεται με τη διάδοχό του, αλλά και με το Μέγαρο Μαξίμου.

Το πολιτικό σκηνικό φαίνεται ότι είναι υπό διαμόρφωση, με τον πρωθυπουργό να αναζητά νέες συμμαχίες, εν προκειμένω στην κεντροαριστερά, μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου και ενόψει εκλογών.

Από την άλλη στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς εξελίσσεται κατά τα φαινόμενα μία διαδικασία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αφού οι διαφωνίες για τη στρατηγική και τις τακτικές κινήσεις είναι ευδιάκριτες.

Ουσιαστικά οι πολιτικές διεργασίες διεξάγονται στα τρίγωνα «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Κεντροαριστερά» και «Τσίπρας – Φώφη – Βενιζέλος».

Το πρώτο τρίγωνο αφορά στη στρατηγική συμμαχιών του κυβερνώντος κόμματος και το δεύτερο πώς εκλαμβάνει τα ανοίγματα του κ. Τσίπρα η κεντροαριστερά.

Είναι σαφές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως με τη λήξη του τρίτου μνημονίου ολοκληρώνεται και η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Τα δύο κόμματα έχουν εντελώς διαφορετική ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, άρα και εκλογικό κοινό και θα πάνε στις εκλογές με διαφορετικά διακυβεύματα, που θα είναι δύσκολο έως απίθανο να τους φέρουν ξανά σε ένα συμμαχικό σχήμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι η λήξη της συνεργασίας είναι θέμα χρόνου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε την Κυριακή ότι «η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ προέκυψε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες: δηλαδή, να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται και βαίνει προς το τέλος του και να χτυπηθεί η διαφθορά και η διαπλοκή. Και τα δύο μέτωπα προχωρούν. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι την επομένη των εκλογών θα είμαστε μαζί με τους ΑΝΕΛ, όπως και το αντίθετο», σημείωσε με την τελευταία αποστροφή να γίνεται μάλλον για να τηρηθούν τα προσχήματα και μόνο.

Ανάλογη δήλωση, περί τέλους της συνεργασίας τον Αύγουστο που λήγει το μνημόνιο, αλλά με πιο σοβαρές αιχμές εναντίον των ΑΝΕΛ είχε κάνει την Παρασκευή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ενώ το θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, που διαπίστωσε ότι τα όρια αυτής της συμπόρευσης εξαντλούνται.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε επίσης ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις και πολύ περισσότερο στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ με αφορμή την στάση του Κινήματος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «υπάρχει μία ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη διαλόγου για την αναζήτηση ευρύτερων συγκλίσεων του χώρου της ιστορικής Σοσιαλδημοκρατίας με την ιστορική Αριστερά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Λαύριο στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου για την ανατολική Αττική, φωτογράφισε ένα νέο συνασπισμό δυνάμεων μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι «θα προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, σε συνεννόηση με όσες δυνάμεις τολμήσουν.

Συνδυάζοντας αυτή την προβληματική με τη συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία έχει πει ότι πρέπει να έχει προοδευτικό χαρακτήρα, ο κ. Τσίπρας επαίνεσε τη στάση της Φώφης Γεννηματά και αποδοκίμασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Η κυρία Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας με νόημα οι πολιτικοί που αντιδρούν στις αλλαγές, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε, φοβούνται ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

Το γάντι που του πέταξε ο πρωθυπουργός το σήκωσε χθες ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε την πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά για την αναθεώρηση θεωρώντας ότι μπορεί να συμπέσει με τη δική του και να την ενισχύσει. Δεν αρκέστηκε μάλιστα σε αυτό. Επανήλθε, χωρίς αιδώ, στα γνωστά αγαπημένα του ψέματα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών αποδίδοντας σε εμένα συνταγματικές ρυθμίσεις του 1864 (!) και το νόμο που εισηγήθηκε ο Φ. Πετσάλνικος το 2003 και ψήφισαν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του τότε Συνασπισμού. Ας μην ανησυχεί, η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του, για τη συνειδητή βλάβη που προκάλεσαν στην οικονομία και τους θεσμούς. Δεν τους προφυλάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Άφησε όμως ο κ. Βενιζέλος και αιχμές προς την κυρία Γεννηματά: «Κάποιοι όμως θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος! Υποθέτω αντιλαμβάνονται ότι αριθμητικά χωρίς τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμορφώνεται στην παρούσα Βουλή πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών που απαιτείται για την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας. Δεν υπάρχουν αριθμοί ίσης απόστασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άλλο το 151, άλλο το 149. Ακόμη και το 150-150 σημαίνει ότι η πρόταση απορρίπτεται, το ένα 150 νικά και το άλλο χάνει.

Άρα δεν ζητούν απλώς συναίνεση και από τον κ. Τσίπρα. Προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν. Και αυτός μίλησε και χθες καθαρά για τη δική του αντίληψη περί Συντάγματος με «προοδευτικό πρόσημο». Δεν θέλει ένα Σύνταγμα που χωράει όλες τις δυνάμεις και αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου, αλλά ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του!.

Είδαμε όμως τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος; Μήπως περιμένουν να προκηρύξει το αντισυνταγματικό, δήθεν συμβουλευτικό, δημοψήφισμα για την αναθεώρηση με το οποίο φλερτάρει εδώ και καιρό;».

Το Μαξίμου απάντησε στον κ. Βενιζέλο αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να μας πείσει πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν έχει τη σφραγίδα του και δεν προστατεύει σκόπιμα τους υπουργούς, διαχωρίζοντάς τους από τους υπόλοιπους πολίτες, είναι αξιόλογη. Μόνο που επέλεξε να την κάνει Πρωταπριλιά».

Νωρίτερα η κυρία Γεννηματά είχε υπερασπιστεί την επιλογή της να συναινέσει στη συνταγματική αναθεώρηση, γράφοντας (στα Νέα), ότι «όσοι αρνούνται τη συζήτηση γι αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνούν ότι η συζήτηση γίνεται στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αποσιωπούν τη δυνατότητα της σημερινής πλειοψηφίας να καθορίσει τα άρθρα της αναθεώρησης μόνη της, ερήμην μας».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση