HomeHL-EconomyΞεκίνησε το πάρε-δώσε για το περσινό πλεόνασμα

Ξεκίνησε το πάρε-δώσε για το περσινό πλεόνασμα

Η Eurostat ζήτησε διευκρινίσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 20 Απριλίου, δηλαδή 72 ώρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, θα μάθει η ΕΛΣΤΑΤ αν πέρασε το test της Eurostat.

Hτοι αν άναψε το πράσινο επί των στοιχείων και πινάκων, που απέστειλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε πάνω από 10 σημεία ζητήθηκαν διευκρινίσεις.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, το… πάρε- δώσε με τη Eurostat, δηλαδή η παροχή διευκρινίσεων, είναι η συνήθης πρακτική, συμπληρώνοντας ότι τα φετινά πεδία επί των οποίων έχει ξεκινήσει η ανταλλαγή απόψεων, είναι τα λιγότερα από κάθε άλλη φορά. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν, δε, ότι ο αντίκτυπος στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος ακόμα και στο σενάριο που η Eurostat δεν πάρει όλες τις απαντήσεις που θέλει, ένα ενδεχόμενο μάλλον απίθανο.

Ειδικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έκανε την καθιερωμένη του «επίσκεψη» στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και έκανε τις αναγκαίες τεχνικές συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΣΤΑΤ, πριν αποσταλούν οι 9 προβλεπόμενοι Πίνακες για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017. Από εδώ και πέρα, αναμένονται τουλάχιστον 3 γύροι παροχής διευκρινίσεων κι αν όλα πάνε καλά στις 20 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ θα πάρει το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στις 23 του μήνα.

Οι ανακοινώσεις για το πλεόνασμα- σε όρους Eurostat και όχι κατά Πρόγραμμα- αναμένεται ότι θα αξιοποιηθούν από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποκρούσει τις όποιες πιέσεις εκ μέρους του ΔΝΤ για το πλεόνασμα του 2018 και του 2019, υπό την έννοια ότι οι περσινές δημοσιονομικές επιδόσεις (περί το 3,5%) διέψευσαν τις συντηρητικές εκτιμήσεις της ομάδας Τόμσεν. Ωστόσο, τόσο οι τεχνοκράτες του Ταμείου όσο και των Βρυξελλών έχουν επισημάνει προ πολλού στην ελληνική πλευρά ότι κάποια από τα στοιχεία δεν μπορούν να θεωρηθούν επαναλαμβανόμενα αλλά μάλλον συγκυριακά κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι δεν αρκεί το υπερπλεόνασμα του 2017 για να ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις για το 2018 και το 2019.

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζεται το «καθαρό» δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου, δηλαδή η πραγματική εικόνα των εσόδων και των δαπανών, αφού «φιλτραριστούν» στοιχεία που έχουν να κάνουν π.χ. με την υποεκτέλεση (συγκράτηση δαπανών) του Προϋπολογισμού, την υπερείσπραξη εισφορών κ.λ.π. Ωστόσο, αυτό που θα κλίνει τη ζυγαριά προς τη μια ή την άλλη μεριά θα είναι το πρώτο αποτέλεσμα για το ΑΕΠ του α’ 3μηνου. Όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές- δεν το αρνούνται, άλλωστε, ούτε στην ελληνική πλευρά- η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 1 δις ευρώ τη φετινή χρονιά δεν βασίζεται σε ένα «βαρύ» πακέτο μέτρων, αλλά στην επέκταση της οικονομίας με ρυθμούς 2,4- 2,5%, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, μπαίνει ένα τεράστιο ερωτηματικό δίπλα στις δημοσιονομικές εκτιμήσεις…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση