Μολονότι οι πιο πρόσφατες έρευνες για τη διάδοση του εθισμού του καπνίσματος στο νεανικό πληθυσμό καταδεικνύουν ότι τα ποσοστά στην Ελλάδα βαίνουν συνεχώς μειούμενα, ο αριθμός των εφήβων καπνιστών στα σχολεία του Ηρακλείου είναι μια πραγματικότητα που βιώνει η εκπαιδευτική κοινότητα.

Είναι ωστόσο γεγονός πως η συνεχής ενημέρωση, οι καμπάνιες αποτροπής, η αλλαγή των προτύπων της νεολαίας και η τάση για στροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς εξαρτήσεις και εθισμούς έχουν φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν προσφάτως σε ημερίδα στην Πάτρα, το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών που έχει υποκύψει στον εθισμό του καπνού είναι μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στο χρονικό διάστημα από το 2007 έως το 2016, οπότε και υπάρχουν τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία ο αριθμός των μαθητών καπνιστών μειώθηκε κατά 33%.

Παρ’ όλα αυτά, εκπαιδευτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι έφηβοι καπνιστές εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σε Γυμνάσια στο Ηράκλειο, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν διστάζουν να ανάψουν τσιγάρο, στα κρυφά, σε χώρους του σχολείου, κυρίως σε ώρες διαλείμματος. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, διαδίδεται ιδιαίτερα μεταξύ των μαθητών καπνιστών και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο φαίνεται πως δεν περιορίζεται με τις τιμωρίες που προβλέπονται από τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Με την εφαρμογή των αυστηρότερων διατάξεων του αντικαπνιστικού νόμου, το κάπνισμα από ενήλικες και ανηλίκους απαγορεύεται ρητά και στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων. Τον περασμένο Φεβρουάριο εγκύκλιος που έφθασε στις σχολικές μονάδες προκάλεσε αναστάτωση και προβληματισμό, καθώς ανέφερε πως αν καταληφθεί μαθητής να καπνίζει στο προαύλιο του σχολείου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως και 10.000 ευρώ στον διευθυντή της μονάδας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση