Καταφύγιο ηρεμίας, συναναστροφής αλλά και ευχάριστης ενασχόλησης έχει γίνει το ενετικό λιμάνι στο Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα ο χώρος πίσω από το φρούριο του Κούλε, για κάποιους από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην πόλη στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων, θρησκειών, προσωπικών ιστοριών και προσδοκιών επιδίδονται στο ψάρεμα, σαν μια δραστηριότητα που μπορεί να τους προσφέρει πολλά.

Ο βρετανός δημοσιογράφος Leo Dobbs προσέγγισε δύο από τους πρόσφυγες του προγράμματος φιλοξενίας στο Ηράκλειο, οι οποίοι γνωρίστηκαν στα βράχια του Κούλε ψαρεύοντας.

Ο 50χρονος Ισμαΐν από τη Δαμασκό, στην πολύπαθη πατρίδα του ήταν κινηματογραφιστής και εικαστικός και ο 37χρονος Βαλίντ από τη Βαγδάτη, εργαζόταν ως καθηγητής Φυσικής. Βάρβαρες και απάνθρωπες συνθήκες, όπως εκείνες του πολέμου, τους οδήγησαν στο Ηράκλειο πρόσφυγες, περιμένοντας να τους χορηγηθεί άσυλο μετά από την αίτηση που έχουν υποβάλει. Οι προσδοκίες τους διαφορετικές. Ο 50χρονος Σύρος επιδιώκει να επανενωθεί με μέλη της οικογένειάς του στο Κίελο της Γερμανίας και ο 37χρονος Ιρακινός ονειρεύεται μεταπτυχιακές σπουδές στο γνωστικό του αντικείμενο.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Ηράκλειο, στα βράχια του λιμανιού, πίσω από τον Κούλε, όπου πηγαίνουν για ψάρεμα. Η κοινή τους μοίρα και η αγάπη που μοιράζονται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα τους έδεσε με βαθιά φιλία.

Για λογαριασμό του ενημερωτικού ιστότοπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο βρετανός δημοσιογράφος καταγράφει τις ιστορίες τους.

Ο Βαλίντ άρχισε να έρχεται στο «καταφύγιο» του ενετικού λιμένα και να ψαρεύει για να εξασφαλίσει τη διατροφή του, και να απολαύσει τη συντροφιά άλλων ανθρώπων, μέσα στη μοναξιά του ξεριζωμού.

Και οι δύο δηλώνουν ασφαλείς στα διαμερίσματα όπου φιλοξενούνται στην πόλη στο πλαίσιο του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας και πιστεύουν πως οι άνθρωποι στο Ηράκλειο είναι φιλόξενοι.

«Στη Συρία» λέει ο Ισμαΐν «το μόνο που άκουγες ήταν ουρλιαχτά και βόμβες. Όταν έρχομαι στη θάλασσα, νιώθω ηρεμία»…

Διαφήμιση
Διαφήμιση