HomeΚΟΣΜΟΣΗΠΑ: Ο Τραμπ υπουργοποιεί τον προσωπικό του γιατρό

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπουργοποιεί τον προσωπικό του γιατρό

Καθηγητή Ρόνι Τζάκσον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαν τα πουκάμισα συνεχίζει να αλλάζει τους υπουργούς του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.Αυτή τη φορά δίνει χαρτοφυλάκιο στον προσωπικό του γιατρό,καθηγητή Ρόνι Τζάκσον,βάζοντας στο περιθώριο τον υπουργό,αρμόδιο για τις Υποθέσεις Βετεράνων,Ντέιβιντ Σάλκιν.

«Είμαι ευγνώμων για τις υπηρεσίες του καθηγητή Ντέιβιντ Σάλκιν στην χώρα μας, αλλά και στους ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ μας!», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνοντας την καθαίρεσή του Σάλκιν.

Ο Τραμπ έλαβε την απόφαση χθες το απόγευμα ενώ ο Σάλκιν έμαθε τηλεφωνικά για την απόλυσή του από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέτασε το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Σάλκιν από αρκετούς υποψηφίους για την θέση του αν και εδώ και καιρό μιλούσε για τον Τζάκσον. Ο προσωπικός του γιατρός είχε προταθεί κι από τον Σάλκιν για μία θέση υφυπουργού στο υπουργείο των Βετεράνων το φθινόπωρο.

Την περίοδο εκείνη, είχαν γίνει και οι έλεγχοι που προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες, σχετικά με την καταλληλότητα του Τζάκσον για μία τέτοια θέση, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο,η επιλογή του Τζάκσον,που είναι υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και είναι γνωστός στον Λευκό Οίκο ως καθηγητής Ρόνι,αποτέλεσε έκπληξη.

Ο ίδιος, έχει διατελέσει προσωπικός ιατρός για δύο προέδρους, πριν από τον Τραμπ, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο γιατρός που έδωσε στον σημερινό πρόεδρο ένα ξεκάθαρο πιστοποιητικό καλής υγείας.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Τζάκσον, είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τραμπ «τα πήγε καλά» σε εξέταση νοητικών λειτουργιών.

Ο Τζάκσον κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν προήχθη υπηρεσιακά στον βαθμό του υποναύαρχου με πρόταση του προέδρου Τραμπ. Ο διορισμός του θα πρέπει να επικυρωθεί από την Γερουσία.

Γιατί ο Τραμπ απέλυσε τον Σάλκιν

Η θετική πορεία της παρουσίας του 58χρονου Σάλκιν στην ηγεσία του υπουργείου, πήρε αρνητική τροπή στις 14 Φεβρουαρίου όταν Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου για Ζητήματα Βετεράνων έκανε γνωστό ότι ο Σάλκιν μαζί με την σύζυγό του,δέχτηκαν παράνομα εισιτήρια για το τουρνουά του Γουίμπλετον, ενώ για την οργάνωση επισκέψεων σε αξιοθέατα χρησιμοποιήθηκε προσωπικό του υπουργείου, κατά την διάρκεια επαγγελματικής επίσκεψης στην Δανία και την Βρετανία το περασμένο καλοκαίρι.

Παρά το γεγονός ότι ο Σάλκιν έβαλε το χέρι στην τσέπη αποκαθιστώντας το ποσό που δαπανήθηκε από χρήματα των φορολογουμένων, οι αντίπαλοί του στον Λευκό Οίκο και στο υπουργείο του άδραξαν την ευκαιρία. Έκαναν συμμαχία με μία οργάνωση βετεράνων προκειμένου ν’ ασκήσουν πιέσεις για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος,που παρακολουθεί τακτικά την εκπομπή «Fox & Friends» με παρουσιαστή τον Πέτε Χεγκσέθ, ενοχλήθηκε από τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού, ότι είχε την υποστήριξη του Λευκού Οίκου.

Ο Σάλκιν είναι ένας από αρκετούς υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είδαν την έξοδο από τον Λευκό Οίκο… Έχουν προηγηθεί οι Ρεξ Τίλερσον, Ράινς Πρίμπους και Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, που ήταν πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ κι έμαθαν για την απόλυσή τους από το αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου Τραμπ, το Twitter.

O Τραμπ πλέκει το εγκώμιο του προσωπικού του γιατρού στο Twitter

«Είμαι υπερήφανος να διορίσω τον υποναύαρχο του Υγειονομικού Σώματος Ρόνι Τζάκσον, ως υπουργό στο υπουργείο για τις Υποθέσεις των Βετεράνων. Ο ναύαρχος Τζάκσον, είναι άριστα εκπαιδευμένος, ενώ καθώς υπηρετεί και ο ίδιος, έχει δει από πρώτο χέρι την μεγαλειώδη θυσία των βετεράνων μας, ενώ έχει βαθιά εκτίμηση για όσα η μεγάλη χώρα μας, τους οφείλει,» ανέφερε ο πρόεδρος Τραμπ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την ανάρτηση που έκανε στο Twitter.

Και για να δικαιολογήσει την αποπομπή του Σάλκιν προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: «Εκτιμώ την δουλειά του καθηγητή Ντέιβιντ Σάλκιν και τα αρκετά και μεγάλα πράγματα που κάναμε μαζί στο υπουργείο των Βετεράνων. Ο ίδιος, ήταν ένας μεγάλος υποστηρικτής για τους βετεράνους σε ολόκληρη την χώρα και του είμαι ευγνώμων για τις υπηρεσίες του».

Ποιος είναι ο προσωπικός γιατρός του Τραμπ που υπουργοποιείται.

Ο Τζάκσον αποφοίτησε από την ιατρική σχολή το 1995 κι άρχισε την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, τον ίδιο χρόνο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Υπηρέτησε με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες στο Ιράκ, το 2005, προσφέροντας τις ιατρικές υπηρεσίες του, μέσω ειδικής διμοιρίας πρώτων βοηθειών και χειρουργικών επεμβάσεων.Ο Τζάκσον υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο ως προσωπικός γιατρός των προέδρων, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, Μπαράκ Ομπάμα και Τραμπ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση