HomeΚΡΗΤΗΌταν τα παιδιά δημιουργούν… φτιάχνουν βοτανόκηπους!

Όταν τα παιδιά δημιουργούν… φτιάχνουν βοτανόκηπους!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θυμάρι, ρίγανη, λεβάντα, δίκταμο, θρούμπη … και νιώθεις το άρωμα τους να γεμίζει τον αέρα! Μαϊντανός, δυόσμος, δενδρολίβανο, δάφνη… και απογειώνεται η γεύση στο φαγητό σου!

Χαμομήλι, λουΐζα, φασκόμηλο, μαλοτήρα… και βλέπεις την ένταση να υποχωρεί, το κρύωμα να φεύγει, το βήχα να μαλακώνει. Αυτός είναι και ο λόγος που μας έκανε να ασχοληθούμε με τον κόσμο των βοτάνων. Η ευκαιρία μας δόθηκε μέσα από τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.

Τριάντα πέντε μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας αποφάσισαν να βγουν από τις αίθουσες τους και να αναλάβουν δράση. Το σύνθημά τους; Χρώματα και αρώματα: δηλαδή ΒΟΤΑΝΑ. Αφού πρώτα έψαξαν, ρώτησαν, διάβασαν και ενημερώθηκαν, μετά στρώθηκαν για τα καλά στη δουλειά. Ξεδίπλωσαν τις καλλιτεχνικές τους κλήσεις με τη δημιουργία κολάζ, δοκίμασαν τις “μαγειρικές” τους ικανότητες, αρωματίζοντας ελαιόλαδο και ξύδι με φρέσκα βότανα και φτιάχνοντας διάφορα ροφήματα από βότανα της Κρήτης.

Και βέβαια… έφτιαξαν το δικό τους βοτανόκηπο. Ένας μικρός, καιρό τώρα παραμελημένος, κήπος στην αυλή του σχολείου μας μετατράπηκε σε βοτανόκηπο, αλλάζοντας κυριολεκτικά όψη. Καθάρισαν, έσκαψαν και φύτεψαν διάφορα βότανα όπως λεβάντα, δίκταμο, ρίγανη, μυρτιά και άλλα. Έφεραν έτσι τα χρώματα και τα αρώματα δίπλα μας, όπως το είχαν υποσχεθεί!

Μια γεύση από τα αρώματα αυτά μετέφεραν και στο Σπίτι του Πολιτισμού στη Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, στη Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας που συνδιοργάνωσαν οι Δ/νσεις Δευτ/θμιας και Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου στις αρχές Μαΐου. Ο χώρος μοσχοβόλησε από την έκθεση φρέσκων βοτάνων που έφτιαξαν τα παιδιά, ενώ τόσο οι επισκέπτες όσο και οι περαστικοί είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα βότανα της Κρήτης μέσα από ροφήματα.

Για όλη αυτήν την προσπάθεια ευχαριστούμε τα παιδιά που με τόσο μεράκι και όρεξη πήραν τις “σκαλίδες” και έφτιαξαν έναν υπέροχο βοτανόκηπο που θα “αρωματίζει” για πολλά χρόνια την αυλή του σχολείου μας. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη διεύθυνση του ξενοδοχείου «STERIS», που με μεγάλη προθυμία μας στήριξε διαθέτοντας μας κηπουρό και εξοπλίζοντας τον κήπο μας με τα απαραίτητα υλικά, όπως χώμα, διακοσμητικές πέτρες και πιθάρια, λάστιχα ποτίσματος κτλ.

Οι Εκπαιδευτικοί του ΠΠΓΠΚ

Καπνιά Χρύσα

Κωφοπούλου Ιγνατία

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση