Με κατάνυξη, νηστεία και μεγαλοπρέπεια περιμένουν οι πιστοί απ’άκρη σ’άκρη σε ολόκληρη την Κρήτη να υποδεχτούν την Ανάσταση του Θεανθρώπου, την Ανάσταση της ελπίδας, της αγάπης, της συμφιλίωσης.

 

Η περίοδος της μεγάλης Τεσσαρακοστής οδεύει προς την ολοκλήρωση της, με αρκετούς από τους πιστούς να ακολουθούν την καθιερωμένη νηστεία με προσήλωση προς την πίστη και την εκκλησία.

Ναοί, εκκλησίες και μοναστήρια σε ολόκληρο το νησί προετοιμάζονται την περίοδο πριν τη Mεγάλη Εβδομάδα, κάνοντας τις απαραίτητες εργασίες για να υποδεχτούν τους χιλιάδες πιστούς, που θα τα επισκεφθούν για να βιώσουν τα Θεία πάθη και τη χαρμόσυνη είδηση της Αναστάσεως του Κυρίου.

Το cretapost παρουσιάζει κάποια από αυτά, που εδώ και αρκετές δεκαετίες λειτουργούν στο νομό Ηρακλείου, αποτελώντας φάρους ελπίδας, αγάπης και πίστης.

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη ή Απανωσήφη

Χιλιάδες είναι οι πιστοί που επισκέπτονται κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ηρακλείου, χτισμένη πάνω σε έναν καταπράσινο λοφίσκο σε υψόμετρο 520 μέτρων.

Η Μονή, στην οποία μόνιμα ζουν δεκάδες μοναχοί, γιορτάζει στις 23 Απριλίου και 3 Νοεμβρίου.

epanoshfh1

Τις περισσότερες ώρες των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας οι μοναχοί, τις περνούν μέσα στην εκκλησία, αφού ο αριθμός των ακολουθιών είναι μεγάλος.

Παράλληλα στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη οι μοναχοί έχουν έναν ακόμη λόγο για να προετοιμάζονται τις ημέρες αυτές, αφού μετά το Πάσχα είναι η Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Γεωργίου, όπου πολύς κόσμος επισκέπτεται το μοναστήρι για να προσκυνήσει τη Χάρη του.

Μεγάλη Εβδομάδα

Η ακολουθία του Επιταφίου ξεκινάει στις 8 το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Μετά τη λιτάνευση του Επιταφίου μέσα στο χώρο της Μονής, όλοι κατευθύνονται προς το κοιμητήριο. Στη συνέχεια πηγαίνουν στο υπόστεγο των προβάτων, που υπάρχει στο μοναστήρι, όπου εκεί όλα τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο.

epanoshfh2

Πρόκειται για ένα έθιμο, που είναι ιδιαιτέρως αρεστό στον κόσμο, γι’αυτό και πολλοί πηγαίνουν εκείνο το βράδυ στη Μονή για να το παρακολουθήσουν.

Ο Επιτάφιος στολίζεται τη Μεγάλη Πέμπτη αμέσως μετά την ακολουθία των Παθών, δηλαδή τα μεσάνυχτα. Στολίζεται συνήθως από τους μοναχούς. Όσοι όμως από τους πιστούς επιθυμούν να βοηθήσουν μετά την ακολουθία των Παθών, παίρνουν ένα κέρασμα στο ηγουμενείο και έπειτα συμμετέχουν στον στολισμό.

Το βράδυ της Ανάστασης το «Χριστός Ανέστη» λέγεται έξω, στον προαύλιο χώρο της Μονής.

epanoshfh

Η παράδοση θέλει σε αρκετές περιοχές της Κρήτης το βράδυ της Ανάστασης να καίγεται ο Ιούδας και η νύχτα να γίνεται μέρα από τα εκατοντάδες βεγγαλικά, που πετούν μικροί και μεγάλοι. Στη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Επανωσήφη το έθιμο του Ιούδα δεν πραγματοποιείται, ενώ δε γίνεται ρίψη πυροτεχνημάτων.

Οι πιστοί μπορούν να «βιώσουν» ήσυχα και με μεγαλοπρέπεια την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο όλους τους μοναχούς αυτές τις ημέρες είναι να ζήσουν, όσο γίνεται περισσότερο τις ιερές ακολουθίες, που αναμφισβήτητα είναι ένα γεγονός ανεπανάληπτο.

epanoshfh4

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, μία φορά το χρόνο περιμένει κανείς αυτήν την εβδομάδα για να ζήσει τις ωραίες αυτές ακολουθίες.

Οι Μονές δε συνδέονται με κοσμικά γεγονότα, με παραδόσεις και έθιμα, όπως γίνονται έξω στις ενορίες και στα χωριά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση