HomeHL-WorldΣτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Ερντογάν

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Ερντογάν

Με φόντο την όξυνση και τη διπλή καταδίκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη Βάρνα της Βουλγαρίας, η οποία είναι προεδρεύουσα της ΕΕ γι΄αυτό το εξάμηνο, συγκαλείται αύριο η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας. Η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει με φόντο την όξυνση στις σχέσεις Βρυξελλών και Άγκυρας αλλά και το καταδικαστικό για την Τουρκία κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έβγαλε επίσημη ανακοίνωση που αναφέρει ρητά ότι «καταδικάζει σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» ενώ εξέφρασε και πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων διακήρυξαν την «πλήρη αλληλεγγύη» τους με την Ελλάδα και την Κύπρο και απαίτησαν «επειγόντως» από την Τουρκία «να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο», όπως επίσης ζητούν από την Άγκυρα την εξομάλυνση της σχέσης της με την Κύπρο.

Η Άγκυρα βεβαίως δεν άργησε να απαντήσει, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις αναφορές στο κείμενο συμπερασμάτων και κατηγορώντας την ΕΕ πως δρα προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί της Ελληνικές – Ελληνοκυπριακές θέσεις» προσθέτοντας ότι η ΕΕ «υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη της, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι».

Μήνυμα προς την Τουρκία είχε στείλει και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ετήσια δεξίωση που παρέθεσε την Πέμπτη το απόγευμα στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μαζί θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση για την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό πάντως, η Τουρκία επιπλέον έχει θέσει θέμα για «υπολειπόμενο ποσό» από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε συμφωνήσει να δαπανήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.Την ώρα που οι δύο πλευρές πρόκειται να συζητήσουν την ανανέωση της συμφωνίας των δύο πλευρών για το μεταναστευτικό, η οποία είχε συνομολογηθεί τον Μάρτιο του 2016, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα θέσει το ζήτημα του οφειλόμενου ποσού στις συζητήσεις που θα έχει με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Βάρνα. «Οι υποσχέσεις που μας έδωσαν δεν τηρήθηκαν… Είπαν ότι θα μας έδιναν 3 δισ. ευρώ συν άλλα 3 δισ. ευρώ ως στήριξη, αλλά μέχρι τώρα μόνο 850 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία μας. Αν είναι να δώσετε αυτά τα λεφτά, τότε κάντε το. Αυτή η χώρα έχει περηφάνια και δεν μπορείτε να παίζετε με την περηφάνια μας».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση