Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

Η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης, ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει νωρίτερα.

Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν επιτυχημένη ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Ελλήνες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Μικροί και μεγάλοι απ’ άκρη σ’άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα γιορτάζουν τη σημερινή ημέρα με στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.

parelash1

Οι επετειακές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο κορυφώνονται σήμερα και το πρόγραμμα τους διαμορφώνεται ως εξής:

ΩΡΑ 7:30 Οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων θα σημάνουν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα παιανίσει το Εωθινό.

ΩΡΑ 8:00 Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

ΩΡΑ 10:45 Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο διευθυντής του 26ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, κύριος Λέριος Νικόλαος .

ΩΡΑ 11:30 Τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη 1)Επιμνημόσυνη δέηση. 2)Κατάθεση Στεφάνων

ΩΡΑ 12:00 Παρέλαση, από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης θα συνεχίσει προς την πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, πλατεία Κορνάρου, Κυρίλλου Λουκάρεως, Αγίου Μηνά και θα τελειώσει στο ύψος της πλατείας Αγίου Μηνά.

Στο Ηράκλειο την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη, στα Χανιά ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ευτύχιος Φυτράκης, στο Ρέθυμνο ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και στον Άγιο Νικόλαο ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Φωτάκης.

ΩΡΑ 17:30 Επίσημη Υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση