HomeHL-GreeceAσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο σχεδιάζει η Aγκυρα την 25η Μαρτίου

Aσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο σχεδιάζει η Aγκυρα την 25η Μαρτίου

Νέα τουρκική πρόκληση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μία πρωτοφανή πρόκληση, ανήμερα την 25η Μαρτίου, η Τουρκία σκοπεύει να κάνει πράξη την απειλή της και να πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά στο κεντρικό Αιγαίο, υλοποιώντας τη Navtex που εξέδωσε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπό το άγρυπνο βλέμμα τριών πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού το ερώτημα είναι εάν οι Τούρκοι έχουν σκοπό να εμφανιστούν και να προκαλέσουν.

«Η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων αφορά συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την ηττημένη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ιταλία και τους συμμάχους και δεν περιλαμβάνει την Τουρκία» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, καταρρίπτοντας τις ανιστόριτες θεωρίες περί γκρίζων ζωνών.

«Έτοιμοι να δώσουμε το χέρι. Έτοιμοι να απλώσουμε το χέρι και να μας ενώνει. Έτοιμοι όμως και να υπερασπιστούμε ανά πάσα στιγμή όπως μας το θυμίζει κι η αυριανή επέτειος της 25ης Μαρτίου, τα σύνορά μας, την κυριαρχία μας, το έδαφός μας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία και της Ε.Ε. και αυτό φάνηκε καθαρά από τον λόγο για τον οποίο είχαμε αυτήν την απόφαση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Οι εορτασμοί για την 25 Μαρτίου αφιερώνονται στους δύο αξιωματικούς μας, που παραμένουν παράνομα κρατούμενοι για 24η ημέρα στην Τουρκία» τόνισε στην ημερήσια διαταγή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Την στιγμή που ο Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1 επαναλάμβανε τον φόβο ατυχήματος, η Τουρκία, μόλις ένα 24ωρο μετά την απόπειρα παρενόχλησης του ελικοπτέρου Chinook στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός ΓΕΣ, κατά την πτήση του από την Ρω προς την Ρόδο, εξέδωσε Navtex με την οποία περικυκλώνει το Καστελόριζο για 4ωρη άσκηση έρευνας και διάσωσης την Τετάρτη.

Ο αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, απάντησε μέσω Instagram με βίντεο από την παρουσία του στο νησί.

«Στις επιλογές της χώρας μας είναι η αποκλιμάκωση των εντάσεων. Θεωρούμε ότι υπάρχουν διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και αυτά τα οποία πράττει αυτή την ώρα πράγματι είναι στοιχεία τα οποία εντάσσονται σε μία κλιμακούμενη ένταση, που εμείς θέλουμε να αποτραπεί. Στο πλαίσιο αυτής της έντασης βρίσκεται και η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας και αναμένουν να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από το αρμόδιο δικαστήριο της Αδριανουπόλεως» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

«Ανησυχώ για ένα ατύχημα στο Αιγαίο και γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και έντονη διπλωματική δραστηριότητα» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Σε περίπτωση άμεσης πολεμικής εμπλοκής, ο λαός μας μπορεί να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις για να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ» σχολίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση