HomeHL-9Λευτέρης Αυγενάκης: Θα κερδίσουμε στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Λευτέρης Αυγενάκης: Θα κερδίσουμε στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Συνέντευξη στο cretapost

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Δεν μας ανησυχεί ο χρόνος στον οποίον θα γίνουν οι εκλογές. Θα τις κερδίσουμε όποτεδήποτε κι αν γίνουν», αναφέρει σε συνέντευξή του στο cretapost, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει πως είναι πολύ πιθανό να γίνουν εκλογές το 2018 καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει ν’ αναλάβει το πολιτικό κόστος από τις περικοπές των συντάξεων ή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων.

Ο κ. Αυγενάκης εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν έρχεται το τέλος των Μνημονίων για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα που αποτελεί η μη ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ στην Κρήτη ενώ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως ο ίδιος δεν διεκδικεί καμία θέση στην Β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Αυτός ο τόπος μου έδωσε φτερά για να πετώ και ρίζες για να γυρνώ. Από το Ηράκλειο ξεκίνησα και από εδώ συνεχίζω την πορεία μου».

aygenakhs-1

Κύριε Αυγενάκη, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι έρχεται το τέλος των Μνημονίων τον Αύγουστο. Ωστόσο, η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ παρουσιάζει μια ζοφερή κατάσταση της οικονομίας και αύξηση της φορολογίας. 

Το «success story» είναι μεγάλο ψέμα. Το 3ο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και ξεκινάει το 4ο Μνημόνιο, με ψηφισμένα μέτρα για το 2019-2020 ύψους 5,2 δις ευρώ με περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου και με μία πρωτοφανή πρωτοτυπία: ότι περιέχει δεσμεύσεις χωρίς χρηματοδότηση. Οι διεθνείς αγορές απαιτούν πολύ σκληρή πειθαρχία. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο η Ελλάδα να μπορέσει να αρθρώσει ένα πειστικό αφήγημα για το τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος. Μόνο η ΝΔ έχει αυτό το ξεκάθαρο όραμα ως προς το τι χρειάζεται να γίνει. Μόνο η ΝΔ έχει ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον.

Ποια είναι η εκτίμησή σας μετά τα νέα στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος;

Δυστυχώς, επιβεβαιώνουν, για ακόμα μια φορά, την αδιέξοδη πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης. Τα χρέη των πολιτών, μόνο προς την εφορία, ξεπέρασαν τα 102 δις ευρώ. Ένας στους δύο Έλληνες φορολογούμενους αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους  στην εφορία. Και πάνω από 1 εκατ. πολίτες έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις. Γίνονται πλέον σχεδόν 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες, ενώ από το Μάιο -με απόφαση της Κυβέρνησης- θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο. Κατά τα άλλα, η ανερμάτιστη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για μια δήθεν καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Είναι άλλη μια βρώμικη απάτη. Γι’ αυτό, ακριβώς η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Και αυτό το γνωρίζουν πλέον καλά οι Έλληνες πολίτες.

Οι προβλέψεις, φέτος, για τον τουρισμό στην Κρήτη είναι πολύ αισιόδοξες. Δεν αποτελεί αυτό παράδειγμα της ανάπτυξης που πανηγυρικά δηλώνει η Κυβέρνηση;

Πράγματι, υπάρχει αύξηση των κρατήσεων και η Κρήτη παραμένει ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Ο τουριστικός τομέας έχει αρκετά περιθώρια ανάπτυξης, αλλά η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική δημιουργεί βασικά προβλήματα, όπως η υπερφολόγηση και η μείωση της ανταγωνιστικότητας, η αδυναμία διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και η μη προσέλκυση επισκεπτών με υψηλό εισόδημα, καθώς και η έλλειψη ενός φιλικού και ελκυστικού επενδυτικού και επιχειρηματικού πλαισίου. Η τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να προσελκύσει μεταξύ 20-30 δις ευρώ συνολικών επενδύσεων τα επόμενα 5 χρόνια με απώτερο στόχο το 2022 τα έσοδα από τον τουρισμό να υπερβούν τα 20 δις ευρώ από 14,1 δις που ήταν το 2017.

aygenakhs-2

Το θέμα του ΒΟΑΚ μας απασχολεί όλους. Ο κ. Τσίπρας, κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Ηράκλειο, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα. Ωστόσο, εσείς στην κριτική σας αναφέρετε ότι υπάρχει στασιμότητα.  

Η Κυβέρνηση ακολουθεί την πάγια τακτική της «κωλοτούμπας» και εμπαίζει τους πολίτες. Αδιαφορεί για την ουσία και θέλει να κερδίσει επικοινωνιακά τις εντυπώσεις. Ο κ. Τσίπρας (21/09/2017) είχε ανακοινώσει ότι εντός του Οκτωβρίου 2017 θα ξεκινούσε η δημοπράτηση για τη Στρατηγική Μελέτη του ΒΟΑΚ. Ουδέποτε προκηρύχθηκε. Εν συνεχεία, ο κ. Σπίρτζης διαψεύδοντας τον Πρωθυπουργό, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την έναρξη της διαδικασίας προ-επιλογής αναδόχων, που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του ΒΟΑΚ, ύψους 1,5 δις ευρώ περίπου. Ακολούθως, ο κ. Υπουργός, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (02/2018), ανέφερε ότι θα βελτιωθεί η χάραξη και παράλληλα θα «τρέξει» η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού.  Ο κ. Σπίρτζης προσπαθεί να βρει μεθόδους για να καλύψει το ανύπαρκτο έργο του αγνοώντας τα προβλήματα που θα προκύψουν στη συνέχεια.

Ο ΒΟΑΚ, ο άξονας Κίσσαμος–Σητεία είναι κομβικής σημασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι ο ΒΟΑΚ θα γίνει. Είναι θέμα ασφάλειας και ανάπτυξης. Καταρχάς, είναι αναγκαία η Στρατηγική Μελέτη Σκοπιμότητας που να αναλύει όλα τα δεδομένα, όπως κυκλοφοριακοί φόρτοι και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Πρόθεσή μας είναι να αποτελέσει ένα έργο ΣΔΙΤ με βασική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Η δέσμευσή μας είναι απόλυτη: το έργο θα προχωρήσει άμεσα και με τον πλέον επωφελή για τους πολίτες τρόπο.

Κύριε Αυγενάκη, τα σενάρια που θέλουν τον κυβερνητικό συνασπισμό να βρίσκεται σε εσωτερική δοκιμασία πληθαίνουν. Εκτιμάτε ότι ο χρόνος των εκλογών μπορεί να έρθει εντός του 2018;

Η Κυβέρνηση, ιδίως στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων, θυμίζει Βαβέλ. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές το 2018. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος από τις περικοπές συντάξεων ή να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020, που ο ίδιος νομοθέτησε. Δεν μας ανησυχεί ο χρόνος στον οποίο θα γίνουν οι εκλογές. Θα κερδίσουμε οποτεδήποτε κι αν γίνουν. Αυτό το οποίο μας απασχολεί είναι να παρουσιάσουμε στους πολίτες ένα πειστικό αφήγημα για το μέλλον της Ελλάδας και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας ώστε να γίνει επιτέλους η Πατρίδα μας ένα κανονικό ευρωπαϊκό Κράτος, ένα Κράτος με ίσους κανόνες που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες και προοπτικές σε όλους.

Έχουμε την εικόνα μιας κυβέρνησης κουρασμένης, που βρίσκεται σε αποδρομή και είναι εμφανή τα σημάδια ρήξης ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος πάνε χέρι-χέρι. Ο ένας καλύπτει τον άλλο, ο ένας εξαρτάται από τον άλλο και μαζί βυθίζουν τη χώρα.

aygenakhs-3

Γιατί είστε ενάντια στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η Κυβέρνηση αγνοεί ότι ένα εκλογικό σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση και η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε αυτά. Είμαστε απολύτως αντίθετοι στην απλή αναλογική για την Αυτοδιοίκηση. Μια τέτοια ρύθμιση είναι χτύπημα στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς αποτρέπει τη σταθερότητα της διοίκησης και αποδυναμώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές φυσικά υπάρχει προγραμματισμός και ετοιμαζόμαστε συνεχώς για την μάχη των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Αναζητούμε πρόσωπα ικανά και χρήσιμα για την κοινωνία. Προσωπικότητες ικανές να ενώσουν και να παράξουν χρήσιμο πολιτικό έργο. Ωστόσο, δεν μοιράζουμε χρίσματα. Θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για τις τοπικές κοινωνίες.

Τα περιστατικά βίας και ανομίας πληθαίνουν. Η ΝΔ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι υποθάλπει τα φαινόμενα αυτά. Που στηρίζετε την κριτική σας;

Πλέον η έννοια της ασφάλειας έχει δύο επίπεδα: τη δημόσια τάξη και τη σταθερότητα στα γεωπολιτικά μας ζητήματα.  Για τη ΝΔ, αποτελούν άμεση προτεραιότητα τα θέματα ασφάλειας. Η ασφάλεια του πολίτη είναι μια πάρα πολύ σημαντική αξία. Η ελευθερία είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την ασυδοσία. Με την ανοχή της Κυβέρνησης, η βία και η ανομία επεκτείνονται από το κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η ΝΔ θα σταματήσει τα φαινόμενα αυτά την επομένη κιόλας των εκλογών. Η πολιτεία δεν θα ανέχεται πράξεις ή απειλές βίας. Οι πολίτες θα προστατεύονται, θα αισθάνονται ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές τους.

Και τέλος μια ερώτηση που σας αφορά προσωπικά. Ακούγεται πως εφόσον έχετε διατελέσει με επιτυχία Γραμματέας της Ν.Δ., τώρα «ανοίγετε πανιά» για την Β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. Τι απαντάτε;

Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησα από τη Μεσαρά την πολιτική μου διαδρομή με μόνο εφόδιο την εμπιστοσύνη του απλού κόσμου και της οικογενείας μου. Λίγα χρόνια μετά, με σκληρή δουλειά κι έχοντας χτίσει μια σταθερή και έντιμη σχέση με τους πολίτες του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι με ανέδειξαν πρώτο βουλευτή, έχω την τιμή να βρίσκομαι και στην θέση του Γραμματέα της Ν.Δ. στο πλευρό του αυριανού Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκλογική μου περιφέρεια ήταν και παραμένει ο νομός Ηρακλείου. Τους φίλους και τους ανθρώπους που σε στήριξαν και σε εμπιστεύτηκαν δεν τους ξεχνάς, ούτε τους γυρνάς την πλάτη, όταν αναλαμβάνεις υψηλότερες θέσεις ευθύνης. Από αυτόν τον τόπο αντλώ την δύναμή μου. Αυτός ο τόπος μου έδωσε φτερά για να πετώ και ρίζες για να γυρνώ. Από το Ηράκλειο ξεκίνησα και από εδώ συνεχίζω την πορεία μου. Καμία, λοιπόν, κουβέντα για αλλαγή της εκλογικής μου περιφέρειας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση