HomeΕΛΛΑΔΑEconomist: Δύσκολο καλοκαίρι για τον Τσίπρα

Economist: Δύσκολο καλοκαίρι για τον Τσίπρα

Ξεφτίζει το αφήγημα για οικονομική επιτυχία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα δύσκολο καλοκαίρι προβλέπει ο Economist ότι περιμένει τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος «βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις σε πολλαπλά μέτωπα».

Από τη μία το αφήγημά του για οικονομική επιτυχία έχει αρχίσει να ξεφτίζει και η καθαρή έξοδος είναι ανέφικτη και από την άλλη ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους ΑΝΕΛ κινδυνεύει να διαλυθεί λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων στους χειρισμούς σε συγκεκριμένα εθνικά θέματα.

Το άρθρο του Economist περιγράφει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από την οικονομία έως και τα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες.

Έξοδος από το μνημόνιο αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει βελτιώσει τις σχέσεις του με τους μεγάλους πιστωτές της Ελλάδας, την ΕΕ και το ΔΝΤ και ένας λόγος είναι ότι η Αθήνα είναι πιθανό να ολοκληρώσει έγκαιρα και με περισσευούμενα κεφάλαια το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Άλλος λόγος είναι ότι η οικονομία αναπτύσσεται, αν και πιο αργά από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Ενδοκυβερνητικοί τριγμοί

Ωστόσο, στο εσωτερικό ο Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις. Ο συνασπισμός του κόμματός του με τους ΑΝΕΛ, κινδυνεύει να διαλυθεί, λέει ο Economist και αναφέρεται στην αντίθεση του Πάνου Καμμένου με τις προσπάθειες του Τσίπρα να επιλύσει την 25ετή διαμάχη με τα Σκόπια για το όνομα. Το κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει επίσης διαρραγεί αναφορικά με τη διαχείριση της επιθετικότητας της Τουρκίας και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Ο Economist αναφέρει πως ο Τσίπρας ήλπιζε πως η υπόθεση Novartis και η παραπομπή 10 πολιτικών προσώπων σε προανακριτική επιτροπή  θα τραβούσε λίγο την προσοχή από τα προβλήματα αυτά. Ωστόσο το σκάνδαλο δεν κατάφερε να προσφέρει στήριξη, μετά τις εξοργισμένες αντιδράσεις των κατηγορούμενων και τις ανησυχίες για κυβερνητική επιρροή στο δικαστικό έργο.

Οι ισχυρισμοί για τη λήψη δωροδοκίας, σύμφωνα με τα μέλη της αντιπολίτευσης μιας επιτροπής όλων των κομμάτων, ενδέχεται να έχουν παραποιηθεί. Βασίζονται σε μαρτυρίες προς τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς από τρεις ανώνυμους καταγγέλλοντες που τοποθετούνται σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Ξεφτίζει το αφήγημα Τσίπρα για οικονομική επιτυχία

Αλλά και το αφήγημα του Τσίπρα για οικονομική επιτυχία έχει αρχίσει να ξεφτίζει, επισημαίνει το περιοδικό. Η οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό μόλις 1,4%, έναντι 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος έχει ήδη υποβαθμιστεί σε περίπου 2%.

Οι ελπίδες του πρωθυπουργού για μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο δείχνουν μη ρεαλιστικές. Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί να μειώσει το αφορολόγητο όριο και να προβεί σε νέες περικοπές συντάξεων το 2019. Μια συμφωνία με την ΕΕ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που αναμένεται να κλείσει τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνει μια σειρά από όρους για την διατήρηση των μεταρρυθμίσεων, χωρίς πισωγυρίσματα.

Κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι ο κ. Τσίπρας θα μειώσει τις απώλειές του και θα πραγματοποιήσει εκλογές τον Οκτώβριο, σχεδόν ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας του. Η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις. Το εάν η ΝΔ μπορεί να κερδίσει μια συνολική πλειοψηφία εξαρτάται από το πόσους ψηφοφόρους μπορούν να απομακρύνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα μικρότερα κόμματα.

tsipras1

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση