HomeHL-EconomyΟι δασμοί Τραμπ «βούλιαξαν» το χρηματιστήριο του Τόκιο – Πτώση 4,51%

Οι δασμοί Τραμπ «βούλιαξαν» το χρηματιστήριο του Τόκιο – Πτώση 4,51%

Τι ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πτώση ήρθε μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαγγείλει την επιβολή δασμών 50 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγόμενα προϊόντα της Κίνας, επιτείνοντας τις ανησυχίες για το ξέσπασμα εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αν όχι παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Με πτώση έκλεισε λοιπόν σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 974,13 μονάδες (-4,51%) και έκλεισε στις 20.617,86 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο 2017.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας Χιροσίγκε Σέκο διαβεβαίωσε ότι το Τόκιο θα παραμείνει σε στενή επαφή με την Ουάσινγκτον ως προς τα εμπορικά ζητήματα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα τυχόν αντίποινα στα νέα μέτρα που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο εμπορικό πεδίο υπάρχει ο κίνδυνος να καταστρέψουν το διεθνές σύστημα ελεύθερου εμπορίου κι ότι το Τόκιο θα εξετάσει τον τρόπο που θα αντιδράσει στις αμερικανικές πρωτοβουλίες φροντίζοντας να κινηθεί εντός του πλαισίου των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο Σέκο έκανε τα σχόλια αυτά λίγες ώρες μετά την υπογραφή από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενός υπομνήματος που αναγγέλλει την επιβολή δασμών ύψους έως και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων αθροιστικά σε προϊόντα της Κίνας που εισάγονται στις ΗΠΑ, πάντως έπειτα από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης 30 ημερών, που θα αρχίσει τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος των προϊόντων που θα στοχοθετήσει η Ουάσινγκτον. Η Κίνα αντέδρασε ανακοινώνοντας μια σειρά πιθανών μέτρων ανταπόδοσης.

Εξάλλου σήμερα πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή οι υψηλοί επιπρόσθετοι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ εξαίρεσε το βράδυ της Πέμπτης σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας του, ιδίως το Μεξικό, τον Καναδά και την ΕΕ, από το μέτρο αυτό προσωρινά.

Αναβλήθηκε μέχρι την 1η Μαΐου ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε χθες Πέμπτη την αναστολή μέχρι την 1η Μαΐου της επιβολής επιπρόσθετων δασμών, που τίθεται σήμερα σε ισχύ στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, για πολλούς σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται έως την 1η Μαΐου 2018», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι από τους πρόσθετους δασμούς απαλλάσσονται οι χώρες μέλη της ΕΕ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.

«Καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει σημαντική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τις χώρες αυτές «πάνω σε εναλλακτικά ικανοποιητικά μέσα για να αντιμετωπισθεί η απειλή της εξασθένησης της εθνικής ασφάλειας που δημιουργείται από την εισαγωγή χάλυβα» και οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσινγκτον θα εξαιρεθουν προς το παρόν από τους φόρους στις εισαγωγές χάλυβα, αναφέρεται στη δήλωση του Τραμπ.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος για θέματα διεθνούς εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε δηλώσει νωρίτερα χθες Πέμπτη στη Γερουσία πως η αναστολή των δασμών εγκρίθηκε από τον Τραμπ.

«Η ιδέα του προέδρου είναι πως, βάσει ενός ορισμένου αριθμού κριτηρίων, ορισμένες χώρες θα αποφύγουν» αυτούς τους δασμούς, δήλωσε ο Λάιτχαϊζερ ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στις αρχές Μαρτίου την επιβολή των δασμών αυτών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες εταίρων των ΗΠΑ και φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση