HomeHL-WorldΟργή της Άγκυρας για την «απαράδεκτη» κριτική της Μέρκελ

Οργή της Άγκυρας για την «απαράδεκτη» κριτική της Μέρκελ

Για την Αφρίν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η σκληρή κριτική της Άνγκελα Μέρκελ κατά της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Αφρίν της Συριάς.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις «ατυχείς δηλώσεις» της Γερμανίδας καγκελαρίου προσθέτοντας ότι «βασίζονται σε παραπληροφόρηση» και ότι «ούτε στο ελάχιστο δεν πλησιάζουν την πραγματικότητα».

Είναι παράδοξο, σημειώνεται, ότι «ορισμένοι από τους συμμάχους μας βλέπουν την κατάσταση με τα μάτια των τρομοκρατών».

Η Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε χθες από το βήμα της Bundestag για πρώτη φορά ρητώς την επιχείρηση με την ειρωνική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» των τουρκικών δυνάμεων στον κουρδικό θύλακο της βόρειας Συρίας: «Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι καταδιώκονται, σκοτώνονται ή αναγκάζονται να φύγουν», τόνισε.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας άσκηση δριμεία κριτική στην Άγκυρα προειδοποιώντας την να μην εγκατασταθούν οι δυνάμεις της στην Αφρίν.

«Ό, τι κι αν κάνει η Τουρκία, πρέπει να είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και να κινείται εντός του πλαισίου του αναγκαίου και αναλογικού – και εν προκειμένω έχουμε σημαντικές αμφιβολίες, ειδικά υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων», διεμήνυσε ο Χάικο Μάας.

Ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Σταϊνμάγερ

Την ενόχληση της Άγκυρας για τις δηλώσεις της καγκελαρίου φέρεται να μετέφερε και ο Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Στον γερμανικό Τύπο, αντίθετα επισημαίνεται ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών επεσήμαναν την ανάγκη βελτίωσης των διμερών σχέσεων και τη «σημασία του κοινού αγώνα κατά της τρομοκρατίας»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση