HomeHL-9Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες, νοτιάδες και σκόνη συνεχίζεται η εβδομάδα στην Κρήτη

Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες, νοτιάδες και σκόνη συνεχίζεται η εβδομάδα στην Κρήτη

Στα ύψη ο υδράργυρος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με καλοκαιρινή διάθεση συνεχίζεται η εβδομάδα στην Κρήτη, με τον υδράργυρο σήμερα να ανεβαίνει στα ύψη και τους νοτιάδες να “σαρώνουν” ολόκληρο το νησί.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του γνωστού μετεωρολόγου Μανόλη Λέκκα, οι άνεμοι σήμερα θα συνεχίσουν να πνέουν ενισχυμένοι από Νότιες διευθύνσεις.

Από το μεσημέρι όμως σταδιακά από τα δυτικά της Κρήτης θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5, τοπικά έως και 6 Μποφόρ, ενώ μέχρι το απόγευμα θα επεκταθούν και ανατολικότερα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει τις υψηλότερες τιμές με την ελάχιστη να ξεκινάει περίπου στους 18°C , ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα του νησιού και η μέγιστη αναμένεται να κορυφωθεί στους 26 έως 28 °C, αν και κατά τόπους πιθανά θα ξεπεράσει και τους 30°C.

Την Πέμπτη αναμένεται κορύφωση στη συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης στο νησί προκαλώντας θόλωση στην ατμόσφαιρα και περιορισμό της οριζόντιας ορατότητας.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση θα σημειωθεί στην Ανατολική Κρήτη από το μεσημέρι της Πέμπτης. Από τις απογευματινές ώρες θα αρχίσει σταδιακά η βελτίωση των συνθηκών από τα δυτικά και θα επεκταθεί σταδιακά και ανατολικότερα.

Θεαματικό φαινόμενο

Σε μια ιδιόμορφη κατάσταση θα βρεθεί η Ελλάδα σήμερα καθώς μέσα στην ίδια ημέρα στα βόρεια Ελλάδα θα χιονίζει ενώ στην Κρήτη θα επικρατούν συνθήκες «καύσωνα» με τα θερμόμετρα να δείχνουν έως και 32 βαθμούς Κελσίου.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ενώ η «μάχη» των αερίων μαζών είναι συνηθισμένη αυτό που θα συμβεί την Πέμπτη θα είναι πολύ σπάνιο καθώς θα υπάρχει ταυτόχρονα έντονη μεταφορά κρύου από τα βόρεια και αντίστοιχα ζέστης από τα νότια.

Την Πέμπτη, από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα, θα επικρατεί κατά διαστήματα πολύ μουντός καιρός, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν σχεδόν όλα τα αντίστοιχα ορεινά αλλά και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της βόρειας Θράκης.

Από την Στερεά όμως και νοτιότερα ο καιρός θα είναι πολύ πιο μαλακός, με μεγάλα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό, λίγες τοπικές βροχές και θερμοκρασίες ανεβασμένες.

Όσο πιο νότια θα κατευθυνόμαστε, τόσο πιο ανεβασμένες θα είναι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Πέμπτης. Αυτό σημαίνει, πως στα βόρεια παράλια της Κρήτης ο κόσμος θα ξεχυθεί στις παραλίες.

Μεταφορά σκόνης από την Αφρική

Οι μετεωρολογικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, θα ευνοήσουν την περαιτέρω μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι οι περισσότερες βροχές θα είναι λασποβροχές, θα εμφανιστεί κατά τόπους και το φαινόμενο των λασπο-χιονοπτώσεων αλλά και ασφαλώς η ορατότητα θα είναι κατά περιόδους περιορισμένη λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης σκόνης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση