HomeHL-Market«Νερό και Γεωργία: Εξοικονομώ Εξυπνα», μια πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς

«Νερό και Γεωργία: Εξοικονομώ Εξυπνα», μια πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δοθεί μεγάλη προσοχή στη διαχείριση των υδατικών πόρων και στην αποτελεσματική τους προστασία. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι εξασφαλιστεί ότι τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες νερού κατάλληλης ποιότητας για να υποστηρίξουν τόσο τις λειτουργίες του φυσικού περιβάλλοντος όσο και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Η προσαρμογή της αρδευόμενης γεωργίας στις νέες συνθήκες και η εφαρμογή ορθολογικών λύσεων κατά την άρδευση είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να διαφυλαχθεί το νερό από εξάντληση ή/και ποιοτική υποβάθμιση, να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητά του για ανταγωνιστικές χρήσεις. Όφελος θα υπάρξει και ως προς τον περιορισμό του κόστους παραγωγής, αλλά και την υψηλή ποιότητα της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος

Το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (ΙΕΥΠ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μέσα από το βιβλίο: «Χρήση του Αρδευτικού Νερού – Κλιματική Αλλαγή» στηρίζει έμπρακτα και προάγει την πρωτογενή αγροτική παραγωγή στη χώρα μας. Το βιβλίο, το οποίο υποστηρίζεται από την Τράπεζα Πειραιώς, προσφέρθηκε δωρεάν σε 6.000 αντίτυπα, ενώ διατίθεται ελεύθερα και σε ηλεκτρονική μορφή από τους ιστότοπους του ΕΛΓΟ, του ΙΕΥΠ, της Τράπεζας Πειραιώς και σε μορφή e-book στην ακόλουθη διεύθυνση: https://issuu.com/swri-hao.

Πρόκειται για ένα εκλαϊκευμένο πόνημα που συγγράφηκε από τέσσερις ερευνητές του ΙΕΥΠ με εξειδικευμένη γνώση και μακρά εμπειρία στην άρδευση, στην κλιματική αλλαγή και στην προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων σε κλίμακα λεκάνης απορροής ποταμού. Αποτελεί προϊόν της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και των διεθνών πρακτικών και τάσεων.

Σημαντικό τμήμα του βιβλίου αφιερώνεται στην ανάπτυξη βασικών εννοιών διαχείρισης, συμβουλών εξοικονόμησης και θεμελιωδών αρχών ορθής άρδευσης. Οι πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες που συγκεντρώνονται στις λίγες σελίδες του οδηγού μπορεί να αξιοποιηθούν τόσο από τους γεωπόνους παραγωγής προκειμένου να σχεδιάσουν τη γεωργία της επόμενης ημέρας, όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι η μείωση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων και η ποιοτική τους υποβάθμιση ξεκινά από το επίπεδο αγρού του κάθε πολίτη, όσο μικρός κι αν είναι αυτός και τελικά αποτελεί υπόθεση όλων.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναγνωρίζει ότι η διαχείριση των υδάτων στον αγροτικό τομέα είναι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα πολυσύνθετο θέμα. Η διαχείριση του νερού συσχετίζεται άμεσα με το κόστος παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή, η μη χρηστή χρήση του έχει σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος, ιδιαίτερα υπό τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Βασικός στόχος της Τράπεζας, η οποία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία «Νερό και Γεωργία: Εξοικονομώ Εξυπνα»,  είναι να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα όλοι οι εμπλεκόμενοι στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να τεθούν οι βάσεις για την υπεύθυνη και βιώσιμη διαχείριση των υδάτων.

Η πρωτοβουλία της ξεδιπλώνεται με εξειδικευμένες δράσεις. Πρώτη δράση υπήρξε το εξειδικευμένο τεύχος του περιοδικού ΕΠΙ ΓΗΣ, της περιοδικής έκδοσης, για την αγροτική οικονομία. Στο τεύχος αυτό, 30 ειδικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και γνώστες των εξειδικευμένων θεμάτων κατέθεσαν τις απόψεις και τις γνώσεις τους, ενώ αναδείχθηκαν πρακτικές διαχείρισης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και δόθηκαν συμβουλές προς τους παραγωγούς.

Η δεύτερη δράση είναι το βιβλίο του Ινστιτούτου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η τρίτη δράση αφορά στην έκδοση  επιτραπέζιου ημερολογίου, στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά πρακτικές συμβουλές για την εξοικονόμηση νερού και την έξυπνη διαχείριση της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Η τέταρτη δράση σχετίζεται με την προσφορά μιας ολοκληρωμένης δέσμης τραπεζικών προϊόντων που υποστηρίζουν τόσο την υλοποίηση επενδύσεων για τη βελτίωση των αρδευτικών υποδομών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσο και τη δυνατότητα για την επισκευή των αρδευτικών συστημάτων με τελικό στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία, κατανοεί τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης και προσφέρει προσωποποιημένες και εξειδικευμένες λύσεις για κάθε ανάγκη και είναι έτοιμη να συμπληρώσει την γκάμα των προϊόντων της σε συνέχεια και των αναμενόμενων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση