HomeHL-GreeceΟ Κοτζιάς έστειλε στα Σκόπια τις ελληνικές προτάσεις

Ο Κοτζιάς έστειλε στα Σκόπια τις ελληνικές προτάσεις

Προκρίνεται το «Γκόρνα Ματσεντόνια»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Αθήνα έστειλε ήδη τις προτάσεις της στην ΠΓΔΜ, πριν από την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια στις 22 Μαρτίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να στείλει το πακέτο των προτάσεών του πριν από την άφιξή του, με στόχο να επισπευστούν οι διαδικασίες και να βρεθεί λύση πολύ πριν από τον Ιούνιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Ουάσινγκτον, τις οποίες επικαλείται η ιστοσελίδα hellasjournal.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για διχογνωμία στα Σκόπια, κάτι που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επίλυση του ονοματολογικού, καθώς από τη μια ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ φέρεται να δηλώνει ότι πρέπει να καταλήξουν θετικά οι συζητήσεις με την Ελλάδα και από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ δεν θεωρεί εποικοδομητικές τις ελληνικές προτάσεις.

Στις προτάσεις του ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε πέντε ονομασίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και φαίνεται να προκρίνει το «Νόβα Ματσεντόνια» και το «Γκόρνα Ματσεντόνια» στη σλαβική γλώσσα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές, ούτε τοποθετήθηκε στο ερώτημα της ιστοσελίδας hellasjournal για το αν έχουν σταλεί οι ελληνικές προτάσεις.

Η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων είναι όρος στο πακέτο των προτάσεων για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει μία «ελαφριά συμφωνία» και ζητά να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο η άρνηση του αλυτρωτισμού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση