HomeΕΛΛΑΔΑΤζανακόπουλος: Η ΝΔ επέλεξε να κινηθεί σε μια λογική θορύβου

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ επέλεξε να κινηθεί σε μια λογική θορύβου

Επίθεση σε Σαμαρά και Στουρνάρα για την υπόθεση Novartis από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε υψηλούς τόνους η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος καταλόγισε σιωπή στη ΝΔ και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το σκάνδαλο της Novartis μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Παράλληλα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε τα ερωτήματα της κυβέρνησης προς τον Γιάννη Στουρνάρα και την αποκάλυψη των επιχειρηματικών σχέσεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με την πολυεθνική εταιρεία.

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε σαθρά τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε το προηγούμενο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς περί σκευωρίας για το σκάνδαλο Novartis. Με αφορμή τις δυο χειρόγραφες επιστολές του πρώην πρωθυπουργού προς τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως αποδεικνύεται πως τελικά ο κ. Σαμαράς, δεν συνάντησε, όπως υποστηρίζει, τον κ. Φρουζή μόνο μια φορά και σε δημόσιο χώρο.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν στην πορεία της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis προκύψουν και νέα στοιχεία για τον Γιάννη Στουρνάρα, και αν δημιουργείται ζήτημα για τη θέση του ως κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, μετά την αποκάλυψη για επιχειρηματική σχέση με την εταιρεία Novartis, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έθεσε εκ νέου το ερώτημα προς τον κ. Στουρνάρα «γιατί δεν θεώρησε σκόπιμο όλο το προηγούμενο διάστημα να αναφέρει τις επαγγελματικές του σχέσεις με την εταιρεία Novartis η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου», ενώ ζήτησε απαντήσεις για το εάν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις με την εταιρεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το θέμα πολιτικό και επέμεινε στις απαντήσεις από την πλευρά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας: «Στον κ. Στουρνάρα απευθύναμε συγκεκριμένα ερωτήματα για ποιο λόγο δεν ανέφερε το προηγούμενο διάστημα τις επιχειρηματικές του σχέσεις με την Novartis και εάν διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με στελέχη της επιχείρησης» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος σε ερώτηση για την περίπτωση που η ΝΔ αποχωρήσει από την προανακριτική, όπως αφήνει να εννοηθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «από την αρχή της διαδικασίας η ΝΔ επέλεξε να κινηθεί σε μια λογική θορύβου και όχι να κινηθεί με σκοπό τη διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά του εκφοβισμού των μαρτύρων και της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Πάντως, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως ο σκοπός της επιτροπής είναι η διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών, ωστόσο «εάν η επιτροπή κρίνει ότι το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί από την τακτική Δικαιοσύνη τότε το θέμα θα το αναλάβει η Δικαιοσύνη».

Στο θέμα της διακοπής του πρωταθλήματος, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, και αφόρα στην μη επανεκκίνηση (του πρωταθλήματος) εάν δεν υπάρξουν προτάσεις και δεσμεύσεις από τους φορείς του ποδοσφαίρου οι οποίες θα διασφαλίζουν τόσο την ασφάλεια όσο και την εξυγίανση του χώρου και παρέπεμψε στην ΕΠΟ και στη Σούπερ Λιγκ.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, ότι η κυβέρνηση έχει φιλικές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση βοηθά όσους κινούνται στο πλαίσιο του νόμου και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Σε ερώτηση περί διαχωρισμού Βορρά και Νότου, επέρριψε ευθύνες στο παλιό πολιτικό σύστημα το οποίο -όπως είπε- έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα στην Αθήνα σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Και τόνισε, σε αυτό το πλαίσιο, πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει διαχωρισμούς στον τρόπο που θα χειριστεί οποιαδήποτε υπόθεση.

Ερωτηθείς για το αυτοδιοίκητο στο χώρο του ποδοσφαίρου και για τον βασικό μέτοχο (αναφορικά με το εάν υπάρχει ή όχι δυνατότητα ιδιοκτήτης ΠΑΕ να είναι και ιδιοκτήτης ΜΜΕ) είπε πως η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται μια σειρά ζητημάτων με τους επιχειρηματίες, επισημαίνοντας πως αρκετά θέματα αφορούν σε νομική ερμηνεία.

Τέλος σε ερώτηση για τις εξελίξεις με τους δυο Έλληνες αξιωματικούς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της, καθώς «μιλά με διαφορετική «γλώσσα» στο εξωτερικό σε σχέση με αυτήν που χρησιμοποιεί στο εσωτερικό» και την κάλεσε να αποφασίσει εάν τελικά η σύλληψη των δυο αξιωματικών είναι σύνηθες περιστατικό ή διπλωματικό επεισόδιο.

Επιπλέον, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως η υπόθεση με τους Έλληνες αξιωματικούς ήταν ένα συνηθισμένο περιστατικό το οποίο όμως αντιμετωπίστηκε από τη Τουρκία διαφορετικά. Επανέλαβε με έμφαση ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όσα διπλωματικά και πολιτικά μέσα διαθέτει.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα βάλει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα, ωστόσο όπως είπε όλα εξαρτώνται από το κατηγορητήριο της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και τη στάση της ΝΔ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν μπορεί στο εσωτερικό να εμφανίζεται ως ουρά της ακροδεξιάς (επιμένοντας στο όνομα της γείτονος) και στο εξωτερικό να φορά τον μανδύα του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή, ο οποίος υποστηρίζει πως το μείζον δεν είναι το όνομα αλλά το αλυτρωτικό κομμάτι που αφορά στη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Επικράτειας ενημέρωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς ενώ προγραμματίζεται επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Και επανέλαβε πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι συνθέτη ονομασία για χρήση έναντι όλων.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση