HomeHL-WorldΤουλάχιστον 12.500 άμαχοι εγκατέλειψαν την ανατολική Γούτα

Τουλάχιστον 12.500 άμαχοι εγκατέλειψαν την ανατολική Γούτα

Τριμερής σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας στις 4 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν έναν ανταρτοκρατούμενο θύλακα στην ανατολική Γούτα, κατευθυνόμενοι προς περιοχές που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο, έφθασε τις 12.500.

Άμαχοι εγκαταλείπουν μαζικά τις πόλεις Καφρ Μπάτνα, Χαμουρίγια, Τζισρίν και Σάκμπα, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντουλραχμάν.

Ο Αμπντουλραχμάν δήλωσε επίσης πως φιλοκυβερνητικά στρατεύματα κατέλαβαν τη σημαντική πόλη Χαμουρίγια στο νότιο τμήμα της ανατολικής Γούτα.

«Το συριακό καθεστώς ελέγχει στο εξής το σύνολο της πόλης μετά την αποχώρηση των μαχητών της [οργάνωσης των ανταρτών] Φάιλακ αλ-Ραχμάν και τη φυγή της μεγάλης πλειονότητας των αμάχων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας θα συναντηθούν στις 4 Απριλίου σε μια σύνοδο κορυφής με θέμα τη Συρία.

Η πραγματοποίηση αυτής της συνόδου κορυφής είχε ανακοινωθεί στις 8 Φεβρουαρίου από πηγές της τουρκικής προεδρίας χωρίς να προσδιοριστεί η επίσημη ημερομηνία διεξαγωγής της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών θα συναντηθούν αύριο στην Αστάνα, στο Καζακστάν, για συνομιλίες σχετικά με την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση.

«Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, θα συζητηθούν επίσης οι προετοιμασίες για την τριμερή διάσκεψη κορυφής που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Απριλίου, στη διάρκεια της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος θα υποδεχθεί τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Ρωσία και το Ιράν, που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, και η Τουρκία, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, είχαν μία πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής στο ρωσικό θέρετρο Σότσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Κατά τη συνάντηση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συζητήσει με τον Τούρκο και τον Ιρανό ομόλογό του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και τον Χασάν Ροχανί, αντίστοιχα, τη διοργάνωση μιας συνάντησης ανάμεσα σε εκπροσώπους του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου χωρίς να καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση