HomeΚΡΗΤΗ45 χρόνια από την ανακάλυψη του σπηλαίου Γερανίου

45 χρόνια από την ανακάλυψη του σπηλαίου Γερανίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η προσπάθεια του Κωνσταντίνου Ηλιάκη – αρχιτέκτονα από τη θέση του αντιδημάρχου Νικ. Φωκά, η εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το τεχνικό γραφείο του προσφορά προς το Δήμο Ρεθύμνης μαζί με τον Άρη Χατζηδάκη πολιτικό-μηχανικό και ο συντονισμός του με το γραφείο προγραμματισμού του Δήμου για την ολοκλήρωση των υπολοίπων μελετών συνέβαλαν σημαντικά στην ωρίμανση του έργου για την ανάδειξη του Σπηλαίου Γερανίου.

Το σπήλαιο Γερανίου είναι από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης (χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η Κνωσός της Παλαιοντολογίας) και παρουσιάζει ιδιαίτερο στρωματογραφικό ενδιαφέρον της πρώιμης Νεολιθικής ΙΙ, μέσης Νεολιθικής και ύστερης Νεολιθικής περιόδου. Ανακαλύφθηκε στις 15 Μαρτίου 1969 κατά τη διάρκεια κατασκευής της νέας εθνικής οδού.

Με την επίσημη πλέον θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπουργείου Πολιτισμού για τη μελέτη αξιοποίησης και ανάδειξης που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2014, ο δήμος Ρεθύμνου θα διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του έργου της ανάδειξης του σπηλαίου που θα δώσει νέα δυναμική ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

«Όνειρο ζωής» έχει χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο έργο ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γερανίου Ανδρέας Κλαψινός, δηλώνοντας ικανοποιημένος που επιτέλους μπήκε σε καλό δρόμο το θέμα της ανάδειξης του σπηλαίου. Ο κ. Κλαψινός τόνισε πως η αξιοποίηση του σπηλαίου έχει τεράστια πολιτιστική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο και ασφαλώς θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών που θα «τονώσει» τουριστικά και οικονομικά την τοπική κοινωνία και θα βάλει βέβαια το Ρέθυμνο στον χάρτη με τα σπουδαία μνημεία στον κόσμο.

Η μελέτη συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία εξέδρας στην είσοδο του σπηλαίου για τη θέαση των ευρημάτων, εγκαταστάσεις ειδικού φωτισμού του σπηλαίου, νέα διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της εισόδου και δημιουργία περίπτερου με ενημερωτικό υλικό.

goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση