HomeHL-EconomyΠόσο θα κοστίσει ένας εμπορικός πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία

Πόσο θα κοστίσει ένας εμπορικός πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία

Ένα ακραίο, αλλά όχι απίθανο σενάριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ούτε» 500 δισ. δολάρια έως το 2020 δεν θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος, σύμφωνα με την Bloomberg Economics.

Για την ακρίβεια και με βάση ένα σενάριο στο οποίο οι ΗΠΑ εφαρμόζουν δασμούς 10% στις εισαγωγές και οι υπόλοιπες χώρες προχωρούν σε αντίμετρα, η παγκόσμια οικονομία θα ήταν μικρότερη κατά 0,5% (ή 470 δισ. δολάρια) ως το 2020 από ότι θα ήταν χωρίς δασμούς.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Bloomberg Economics, Τζέιμι Μάρεϊ και Τομ Όρλικ, το σενάριο αυτό είναι ακραίο, αλλά πλέον όχι και απίθανο. Ωστόσο το νούμερο αυτό παραείναι μικρό για να «ταρακουνήσει» σε σημαντικό βαθμό την παγκόσμια οικονομία, αφού μετά βίας ξεπερνά το ΑΕΠ της Ταϊλάνδης. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να το συγκρίνει με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων, η οποία αποτιμάται περίπου στα 450 δισ..

Δηλαδή αν αύριο το πρωί «έσκαγε» η «φούσκα» των κρυπτονομισμάτων, θα είχε πολύ μεγαλύτερο ανίκτυπο από αυτό που θα έχει ένας εμπορικός πόλεμος, του οποίοι οι συνέπειες θα απορροφηθούν ακόμη πιο ομαλά και σταδιακά στην οικονομία σε βάθος χρόνου.

Oι δύο οικονομολόγοι εκτιμούν πάντως πως οι δασμοί θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία με διάφορους τρόπους, ξεκινώντας με υψηλότερο πληθωρισμό που θα περιορίσει την καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ, κάτι που θα πλήξει τις εξαγωγές άλλων οικονομιών. Τα αντίμετρα θα επεκτείνουν το πληθωριστικό σοκ και στις άλλες χώρες, με την αντικατάσταση αγαθών να πλήττει τις αμερικάνικες εξαγωγές.

Οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε ένα ΑΕΠ κατά 0,9% μικρότερο το 2020 σε σχέση με την πρόβλεψη που βασίζεται στην μη επιβολή δασμών.

Με βάση το μοντέλο της Bloomberg Economics, το παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο κατά 3,7% ως το 2020 σε σχέση με το βασικό σενάριο. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι 0,2% χαμηλότερο το 2010 και 0,3% χαμηλότερη το 2020.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση