HomeHL-EconomyΥπολογίζουν τις αντικειμενικές αξίες από… ιστοσελίδες αγγελιών

Υπολογίζουν τις αντικειμενικές αξίες από… ιστοσελίδες αγγελιών

"Είναι αναξιόπιστες" λένε οι εκτιμητές ακινήτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τέσσερις ημέρες πριν από την παράδοση των εισηγήσεων για τις νέες τιμές ζώνης, οι εκτιμητές ακινήτων κάνουν λόγο για αναξιόπιστες αντικειμενικές αξίες καθώς ο χρόνος δεν ήταν επαρκής, ενώ τα στοιχεία είναι ελάχιστα εξαιτίας των λιγοστών αγοραπωλησιών.

Στελέχη μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν σχεδόν απίθανο στα τέλη Μαρτίου να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Και αυτό καθώς η δευτεροβάθμια επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις εισηγήσεις των εκτιμητών θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών το τελικό σχέδιο.

Παράγοντες της κτηματαγοράς προεξοφλούν από την πλευρά τους ότι οι νέες τιμές ζώνης σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πλασματικές δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία αγοραπωλησία. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το 2019 θα πρέπει να γίνει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Την ερχόμενη Πέμπτη οι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να παραδώσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τις εισηγήσεις τους για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια.

Ωστόσο, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αρκετοί εκτιμητές δεν έχουν καταφέρει να συλλέξουν τα στοιχεία εκείνα που θα τους βοηθούσαν στο να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις τιμές ζώνης. Ακόμα και στην Αττική τα προβλήματα είναι πολλά, με τους εκτιμητές να χρησιμοποιούν κατά βάση γνωστές ιστοσελίδες αγγελιών προκειμένου να «βγάλουν» έναν μέσο όρο για την περιοχή που έχουν αναλάβει.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις για όλες τις τιμές ζώνης που έχει αναλάβει ο καθένας.

Αν παραλείψουν έστω και μία τιμή, δεν θα εισπράξουν ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο.

Εκτιμητής που έχει αναλάβει την αναπροσαρμογή των τιμών στην περιοχή της Αττικής αναφέρει στην «Κ» ότι: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιοτικές αντικειμενικές αξίες, καθώς τόσο ο χρόνος όσο και οι λιγοστές αγοραπωλησίες, ακόμα και στην Αττική, δεν επιτρέπουν τον καθορισμό αξιόπιστων τιμών ζώνης». Με βάση αυτό το δεδομένο όσοι εκτιμητές ανέλαβαν από 1 έως και 100 τιμές ζώνης θα παραδώσουν τις εισηγήσεις τους, καθώς διαφορετικά δεν θα πληρωθούν. Οι περισσότεροι εκτιμητές, αν όχι το σύνολο, δούλεψαν και δουλεύουν από το γραφείο τους. Δηλαδή, δεν έκαναν αυτοψίες στις περιοχές καθώς ο χρόνος δεν τους το επιτρέπει. Μάλιστα κάποιοι εκτιμητές δουλεύουν παράλληλα περιοχές στην Αττική και την Κρήτη!

Επί της ουσίας το έργο των εκτιμητών βασίζεται στις αγγελίες και στο Διαδίκτυο ακόμα και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb. Ειδικά για την περιοχή της Αθήνας αλλά και των νησιωτικών περιοχών καταγράφονται νέες τάσεις στην κτηματαγορά, οι οποίες δεν είχαν συνυπολογιστεί. Για παράδειγμα στην περιοχή του Παγκρατίου, κοντά στο Καλλιμάρμαρο, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί και ξεπερνούν τα 2.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην εν λόγω περιοχή υπάρχει μεγάλη ζήτηση κυρίως μικρών ακινήτων με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Οπως αναφέρει μεσίτης της περιοχής, ολόκληρη πολυκατοικία μετατράπηκε σε «μικρό ξενοδοχείο» που λειτουργεί αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εκτός από το Παγκράτι, και οι περιοχές Κουκάκι, Μετς, Πετράλωνα, και Κεραμεικός παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αντίθετα από την άλλη πλευρά του κέντρου και συγκεκριμένα στις περιοχές πλησίον της Πατησίων καταγράφεται πτώση των τιμών, κάτι που σημαίνει ότι θα προσγειωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα οι αντικειμενικές αξίες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πάντως ότι η κατώτατη τιμή ζώνης θα είναι περίπου στα 1.000 ευρώ, όσο δηλαδή ανέρχεται και το ελάχιστο κόστος κατασκευής.

Χαμένοι και κερδισμένοι ιδιοκτήτες από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Αμέσως μετά τη θέσπιση των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η/1/2018, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αναλάβει την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ στα νέα δεδομένα με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να μην πειράξει τον κύριο φόρο και να μεταφέρει το βάρος στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει:

  1. Τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λαϊκές περιοχές. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ τόσο στις φθηνές περιοχές όσο και στις ακριβές. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα κενό της τάξεως των 300-500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλυφθεί.
  2. Η κάλυψη του ανωτέρω κενού των 300-500 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω του συμπληρωματικού φόρου. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα αποδίδουν στην κυβέρνηση 629 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκτοξευθεί σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση