HomeHL-9Συμφωνούν με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Συμφωνούν με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζουν τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης οι εκπαιδευτικοί, μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, επισημαίνουν:

“Εκπαιδευτική και κοινωνική κατάκτηση η θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης Η ψήφιση του άρθρου 33, που αφορά στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο, στον νόμο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αποτελούν, πλέον, ιστορικό σημείο για τον κλάδο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ιστορικό σημείο επίτευξης μιας κοινωνικής και εκπαιδευτικής κατάκτησης.

Έπειτα από διαμορφωμένες επιστημονικά και παιδαγωγικά θέσεις, από μαζικούς και δίκαιους αγώνες ένα διαχρονικό, πάγιο και κομβικό αίτημα του Κλάδου μας θεσμοθετήθηκε με νόμο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι δεσμεύσεις αυτές υλοποιήθηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος μέσα από την ψήφιση του άρθρου 33 του νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η θέση μας για άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια δεν υιοθετήθηκε.

Η σταδιακή 3ετής υλοποίηση και με Υπουργικές Αποφάσεις να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες και κυρίως την υποχρεωτικότητα αποτελούν το πεδίο των αγώνων μας για την προσχολική αγωγή από σήμερα και μέχρι την πλήρη υποχρεωτική εφαρμογή της σε όλη την Ελλάδα.

Απέναντι σε αυτόν τον αγώνα σκληροί πολέμιοι ήταν και θα συνεχίσουν, δυστυχώς, να είναι όσοι επέλεξαν να στοιχηθούν πίσω από τη διεκδίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε. για εκχώρηση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στους Δήμους, προσπαθώντας με ψεύδη και κατασυκοφάντηση του παιδαγωγικού έργου των νηπιαγωγών να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι η επένδυση στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών μας είναι, το λιγότερο, κατακριτέα.

Απέναντι σε αυτόν τον αγώνα βρέθηκαν και όλα εκείνα τα κόμματα του κοινοβουλίου, που επέλεξαν να καταψηφίσουν το άρθρο 33 ή να δηλώσουν «παρών» σε απόλυτη ευθυγράμμιση με όλους τους πολέμιους της θεσμοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Σε καιρούς που διεθνώς καλλιεργούνται τάσεις ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, σε καιρούς βαθιάς κρίσης η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ως αναπόσπαστου τμήματος της 14χρονης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, ως βάσης του δημόσιου δωρεάν σχολείου, ως βασικού πυλώνα υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τον κόσμο της εκπαίδευσης αλλά για όλη την κοινωνία.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» θεωρεί πως η ψήφιση του άρθρου 33 που αφορά τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποτελεί μια πολύ σημαντική θετική εξέλιξη ως προς την αναγνώριση του ρόλου του νηπιαγωγείου και θα συνεχίζει να μάχεται για την άμεση υποχρεωτική εφαρμογή της σε όλη την Ελλάδα.

Σημασία, πάντως, από δω και πέρα έχει η στρατηγική και ο αγώνας του εκπαιδευτικού κινήματος να εστιάσει στην υλοποίηση όλων των απαραίτητων μέτρων (υλικοτεχνική υποδομή, προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κ.ά.), ώστε να περάσουμε από την σταδιακή στην καθολική εφαρμογή της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση